Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuşite pe toate fronturile

Europa poate respira uşurată, cel puţin pentru o perioadă de timp. Spania şi Italia au reuşit să se împrumute de pe pieţele internaţionale cu trei miliarde euro şi, respectiv, şase miliarde euro.

Chiar dacă dobânzile împrumuturilor au fost mai ridicate decât la ultimele emisiuni, succesul acestor împrumuturi este văzut că o reducere a presiunilor ce planează asupra ţărilor din zona euro cu o situaţie economică delicată.

Mai mult decât atât, noile împrumuturi vin după operaţiuni similare realizate de Grecia şi Portugalia. Madridul a vândut obligaţiuni scadente la cinci ani cu un randament mediu de 4,54 %, mai ridicat decât cel al emisiunilor anterioare, când dobânda medie a fost de 3,57%.

Pentru obligaţiunile italiene, scadente la cinci ani, randamentul titlurilor s-a situat la 3,67 %, faţă de 3,24 % pentru ultima emisiune similară. De remarcat că, în ambele cazuri, cererea a depăşit sumele pe care cele două state au dorit să le atragă de pe piaţa internaţională.

De asemenea, la începutul săptămânii, Portugalia a atras 600 milioane de euro în cadrul vânzării de obligaţiuni pe zece ani la un randament mediu de 6,72 %, în scădere de la 6,81 %. Ceea ce înseamnă că pieţele financiare continuă să aibă încredere în economiile europene cu indicatori deloc convingători. Chiar dacă dobânzile la împrumuturi continuă să fie relativ mari.

Încrederea finanţatorilor vine şi datorită faptului că Germania a acceptat, în cele din urmă, ideea de a conferi noi puteri şi de a extinde capacitatea de creditare a fondului de stabilizare de 440 miliarde de euro. Preţul acestui răspuns afirmativ este o creştere a garanţiilor sale financiare. Cum se vor întâmpla aceste lucruri? Deocamdată nu se ştiu amănunte dar ele vor fi discutate în cadrul unui pachet mai amplu de măsuri, de şefii de guvern din Uniunea Europeană, în cadrul următorului summit din 4 februarie.

Nu înseamnă însă că problemele Portugaliei, Greciei sau Spaniei s-au terminat aici. În continuare, analiştii economici vorbesc despre posibilitatea ca Portugalia să fie nevoită să apeleze la un program de susţinere financiară din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional după modelul grec şi cel irlandez. Cu toate acestea, succesul emisiunilor de obligaţiuni arată că investitorii internaţionali dau credit în continuare economiilor aflate în dificultate.

 
Dragoş Ghiţulete, Cronica Economică