Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rezerva Federală din SUA provoacă dezamăgire pe pieţe

Bursele europene au deschis miercuri dimineaţă în scădere, după ce Rezerva Federală a avertizat că turbulenţele din Europa reprezintă un risc important pentru creşterea economică a Statelor Unite, dar nu a anunţat nicio măsură de stimulare economică, dezamăgind investitorii. Dezamăgire şi pe Wall Street, care a închis marţi seară pe minus.

Rezerva Federală a dezamăgit, nu mai încape nicio îndoială: şedinţa de politică monetară de sfârşit de an s-a limitat numai la constatări. Mulţi investitori sperau la un nou program de achiziţii de obligaţiuni, aşa-numita "relaxare cantitativă". Acest lucru nu s-a întâmplat, iar consecinţele au fost imediate: sectorul bancar european, expus direct la criza datoriilor de stat a coborât cu 0,9%; moneda euro a atins un nou minim al ultimelor 11 luni, de 1,30 dolari, iar analiştii anticipează creşterea dobânzilor Italiei la o licitaţie de titluri pe cinci ani, care va avea loc în cursul zilei de miercuri. Bursele asiatice au scăzut, de asemenea, cu 0,4%, la fel, Bursa de la New York a închis marţi în scădere.

Pe pieţele de mărfuri, petrolul american este în scădere, la sub 100 de dolari pe baril; numai aurul este în urcare uşoară, indicând cererea pentru active sigure. Banca centrală de la Washington a menţinut posibilitatea introducerii unor măsuri de stimulare economică anul viitor şi a decis să menţină dobânda de politică monetară.

Instituţia a notat că economia SUA este într-o expansiune moderată, în pofida a ceea ce pare o încetinire a creşterii globale, însă a adăugat că şomajul a rămas prea ridicat, iar piaţa imobiliară nu dă semne de revenire.

Aşa cum aprecia săptămânalul The Economist în ultimul număr, pentru anul care vine, optimismul trebuie să fie moderat.