Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România ar putea contracta un împrumut de la FMI

200901-9074.jpg

România ar putea contracta un împrumut de la FMI

Guvernul trebuie să găsească o soluţie de finanţare a deficitului bugetar, dar procedura va fi stabilită în perioada următoare a precizat premierul Emil Boc la postul public de televiziune.

Romania ia in calcul si varianta unui imprumut extern. O optiune ar fi Fondul Monetar International. Decizia va fi luata de Guvern in perioada urmatoare in contextul in care deficitul bugetar pe 2008 depaseste 5% din produsul intern brut.

Premierul Emil Boc a declarat la postul public de televiziune că Executivul lucrează în prezent la un "proiect anticriză", care va fi prezentat preşedintelui Comisiei Europene, la începutul săptămânii viitoare. Si fostul premier Theodor Stolojan pledeaza pentru un imprumut extern ca solutie de scoatere a romaniei din criza.

De altfel, o misiune FMI va sosi la Bucuresti la sfarsitul acestei luni. Reprezentantul Fondului Monetar International in Romania da insa asigurari ca expertii nu vin pentru a pregati un acord de sprijin financiar.

Potrivit oficialului, misiunea se va concentra pe evaluarea situatiei economice si a politicilor noului Guvern de la Bucuresti.

Un eventual imprumut de la FMI ar pune Executivul in situatia de a lua o serie de masuri nepopularecum ar fi majorarea impozitelor sau inghetarea salariilor bugetarilor. Si asta pentru a mentine un deficit bugetar de pana la 1 la suta - masura impusa de Fondul Monetar International. (AO, 10.01.09)