Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România ar putea fi sanctionată de CE

Comisia Europeană a lansat o nouă procedură de infringement împotriva României, motivul fiind interdictiile impuse de autoritătile statului asupra exporturilor de gaze, au declarat pentru Hotnews surse guvernamentale. Cel mai probabil luni, Comisia Europeană va face o informare legată de noua procedură de infringement.

Chiar dacă din punct de vedere tehnic vor putea fi realizate exporturi, producătorii de gaze posibil interesati (Petrom, Romgaz) să vânda pe pieţele externe se vor confrunta cu anumite restricţii impuse prin noua lege a energiei electrice şi gazelor naturale. O prevedere din noua lege arată că producătorii de gaze vor fi obligati să asigure, cu prioritate, consumul de pe piata reglementată.

Practic, producătorii de gaze sunt obligaţi să pună cu prioritate la dispozitia furnizorilor cantitătile de gaze necesare acoperirii consumului pe piata reglementată, în conformitate cu reglementarile ANRE privind graficul de liberalizare a preturilor.

Restul productiei proprii, mai putin cantitatea de gaze naturale aferentă consumului tehnologic, va fi pus la dispozitia pietei concurentiale. Însă, după livrarea pe piata reglementată, nu vor mai rămâne cantităti disponibile pentru export, notează Hotnews.

Liberalizarea se va face treptat, până în 2014 pentru consumatorii industriali si până în 2018 pentru consumatorii casnici.

Nu este prima procedură de infringement în cazul României din cauza nerespectării legislatiei europene din domeniul energetic. România a avut mai multe dosare pentru neaplicarea directivelor europene referitoare la liberalizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. De asemenea, a ajuns în faţa Curtii Europene de Justiţie din cauza încălcării unui regulament privind conditiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale.