Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România ar trebui să cheltuiască 15 milioane de euro pe zi

Aceasta este suma pe care ar trebui să o cheltuiască România pentru ca în 2015 să se poată lăuda cu o absorbţie totală a fondurilor UE. 

Din păcate însă, obiectivul pare aproape imposibil de atins, în condiţiile în care, constată raportul anual al Societăţii Academice Române, autorităţile nu au reuşit să treacă, încă, la fapte.

Raportul SAR constată că în 2010 obiectivul autorităţilor române de a accelera absorbţia fondurilor europene a rămas doar la stadiu de retorică. „Anul acesta ar fi recomandabil să fie şi pus în aplicare”, recomandă experţii SAR. Cifrele vorbesc de la sine: din cele 15 milioane de euro care ar trebui cheltuite zilnic, România bifează doar un milion. De altfel, cu acest ritm de absorbţie, Bucureştiul îşi asigură ultimul loc din Uniunea Europeană, fiind depăşită la acest capitol chiar şi de Sofia. Aşa se face că rata medie de absorbţie a fondurilor europene în rândul statelor care au aderat în 2004 e de 22 procente, în timp ce România bifează doar 9.

Statistica este cu atât mai dezamăgitoare cu cât cele mai mari pierderi la acest capitol pare să le înregistreze transportul”, explică Sorin Ioniţă de la Societatea Academică Română. Raportul Societăţii Academice Române atrage atenţia că „autorităţile trebuie să se concentreze pe eficientizarea aparatului administrativ. Fondurile sunt administrate de autorităţile publice iar succesul este o chestiune de reformă a birocraţiei”, se mai arată în document.

În concluzie, raportul SAR arată că tocmai capacitatea administrativă şi nu criza economică reprezintă principalul obstacol în creşterea procentului de absorbţie. Tocmai de aceea, autorii raportului recomandă autorităților ca „reforma administraţiei publice să devină prioritate strategică în 2011”.

Prioritate reflectată prin acţiuni şi nu doar prin retorică. 

Anca Năstase şi Andreea Orosz