Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România cere ajutor financiar internaţional

200903-10368.jpg

România cere ajutor financiar internaţional

Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care solicită
începerea oficială a negocierilor în vederea unui acord de finanţare.
Valoarea împrumutului va fi stabilită în discuţiile cu oficialii
Comisiei şi cu reprezentanţii FMI. Experţii Fondului Monetar vin la Bucureşti, miercuri, 11 martie.

Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor în vederea unui acord de finanţare. Valoarea împrumutului va fi stabilită în discuţiile cu oficialii Comisiei şi cu reprezentanţii FMI.

Experţii FMI vin la Bucureşti, miercuri, 11 martie. Fondul Monetar Internaţional va discuta cu oficialii români despre încheierea unui posibil acord. Bucureştiul caută în paralel finanţare pentru deficitul bugetar şi la Comisia Europeană. Analiştii au estimat că România ar avea nevoie de până la 25 de miliarde de euro.

Nicolae Alexandru Chidesciuc (audio), senior economist la ING explică la RFI cum ar trebui folosiţi banii. "Cea mai mare parte a banilor sunt bani pentru balanţa de plăţi. Ce înseamnă asta ? Înseamnă că banii respectivi, adică banii de la Fondul Monetar Internaţional şi banii de la Uniunea Europeană sunt pentru balanţa de plăţi şi banii respectivi se vor duce în rezervele BNR. Acei bani nu sunt nimic altceva decât o poliţă de asigurare. Deci aceşti bani nu se vor duce aproape niciunde, ei sunt la BNR şi oferă încredere în România şi în economia românească", spune Nicolae Alexandru Chidesciuc.

"Celelalte sume de bani, adică banii veniţi de la Banca Mondială sau Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pot fi folosite pentru a sprijini creşterea economică. Banii aceia se vor duce într-adevăr în economia românească, efectiv, pe proiecte", explică analistul economic. El mai crede că România ar avea nevoie de sume cuprinse între 9 şi 25 de miliarde de euro, doar pentru anul 2009. (CR - 10 martie 2009;13.30h)