Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România şi Grecia, cele mai afectate de criza economică

E concluzia unui  studiu GFK privind consumului privat în 2010 şi perspectivele pentru anul 2011. Cercetarea arată că Germania şi Polonia sunt în revenire. Potrivit studiului,  anul trecut consumatorii din România şi Grecia au simţit cel mai intens efectele crizei financiare şi nivelul ridicat al datoriei ţărilor lor.

Produsul intern brut a scăzut în Grecia cu 4,2%, iar în România cu 1,9%. În consecinţă, aşteptările economice ale consumatorilor au fost tot negative: românii au fost în coada clasamentului în Europa, urmaţi de greci.

Rezultatul este reprezentat de reducerile drastice în domeniul serviciilor sociale şi creşterile de taxe şi impozite. În conformitate cu aceasta, aşteptările consumatorilor din ambele ţări privind veniturile au fost negative în anul 2010.

Dispoziţia de a cumpăra, de asemenea, a fost afectată de temerile consumatorilor privind viitorul. România şi Grecia, împreună cu Portugalia, s-au clasat pe ultimele poziţii într-un studiu comparativ la nivel european pentru 2010.

Pe de altă parte, Germania a dat dovadă de o mobilizare impresionantă pentru revenirea din criza financiară şi economică.

GfK Euro Climate este un studiu realizat lunar în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene pe un eşantion total de 39.900 de persoane şi urmăreşte perspectivele populaţiei asupra veniturilor familiei, a situaţiei economice generale sau a inflaţiei, precum şi disponibilitatea de a cumpăra sau de a economisi.