Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, locul 63 în topul libertăţii economice

România se menţine în acest an pe locul 63, din 179 de state, într-un clasament la nivel mondial al libertăţii economice realizat de Heritage Foundation. România este încadrată în top de Kuwait, Thailanda şi Franţa. Analiştii notează că în România procesul de înregistrare a firmelor a fost fluidizat în ultimii ani.

Topul clasamentului este ocupat de Hong Kong, Singapore şi Australia. Codaşii-Cuba, Zimbabwe şi Coreea de Nord. Punctajul primit de România reflectă îmbunătăţiri în cinci din cele zece criterii în funcţie de care este calculat indicele.

Faţă de anul trecut, punctajul a crescut pentru componentele libertatea comerţului, libertatea fiscală, libertatea monetară, libertatea investiţiilor şi libertatea muncii. Reduceri de punctaj se observă pentru libertatea afacerilor şi cea a cheltuielilor guvernamentale.

Libertatea financiară, a drepturilor de proprietate şi cea în faţa corupţiei sunt criteriile în cazul cărora punctajul a stagnat. Analiştii mai notează că în România procesul de înregistrare a firmelor a fost fluidizat în ultimii ani.

Cu toate acestea nu a fost pe deplin implementată o legislaţie care să eficientizeze procedurile privind falimentul. Totodată, în ultimii ani, cheltuielile Guvernului au crescut uşor, iar privatizarea companiilor mari a fost lentă.