Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România nu este afectată de embargoul Rusiei asupra legumelor din UE

romania-nu-este-afectata-embargoul-rusiei-legumelor-ue.jpg

Castraveţii contaminaţi sperie Europa (Foto: Reuters/Tobias Schwarz).

România nu este afectată de interdicţia impusă de Moscova în privinţa importurilor de legume crude din Uniunea Europeană (UE), dar are probleme din cauza turbulenţelor de pe piaţa europeană de profil. Iată ce spune la RFI Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Rusia a impus un embargo asupra legumelor din UE, din cauza temerilor legate de castraveţii contaminaţi.

România nu exportă direct legume în Rusia. Singura posibilitate ca legume din România să ajungă pe piaţa rusă este prin Republica Moldova. În schimb, producătorii români sunt afectaţi de situaţia incertă de pe piaţa europeană, spune Adrian Rădulescu.

Comisia Europeană va cere Rusiei explicaţii privind embargoul anunţat asupra legumelor crude provenind din statele Uniunii Europene. Bruxelles-ul a calificat azi măsura drept "disproporţionată".

Agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor a interzis joi importul de legume crude din "toate statele Uniunii Europene" şi le-a cerut cetăţenilor "să uite de legumele importate în favoarea produselor locale". Legumele de import deja prezente în Rusia vor fi confiscate.

 

Spania cere despăgubiri din cauza castraveţilor contaminaţi

 

Pe de altă parte, premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anunţat joi, 2 iunie, că Spania va cere despăgubiri pentru prejudiciul suferit de agricultura sa. Analizele din Spania exclud castraveţii spanioli ca potenţială cauză a contaminării cu bacteria E.coli, declară Zapatero.

Rezultatele analizelor realizate de autorităţile germane şi spaniole au confirmat: castraveţii bio provenind de la două exploatări agricole situate în sudul Spaniei nu sunt până la urmă sursa contaminării, care a făcut deja 17 morţi în Europa.

Germania a arătat cu degetul pe 27 mai spre castraveţii spanioli care ar fi fost în opinia Berlinului la originea acestei crize. O declaraţie respinsă de la bun început de către Guvernul de la Madrid.

 
Adrian Rădulescu, intervievat de Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, despre castraveţii contaminaţi