Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România nu exclude participarea la South Stream

200905-12476.jpg

România nu exclude participarea la South Stream

România susţine proiectul Nabucco, dar este deschisă şi altor
proiecte energetice. Afirmaţia a fost făcută de premierul Emil Boc,
joi, 28 mai. Şeful Executivului nu exclude participarea la alte
proiecte europene, precum South Stream, în funcţie de susţinerea
Uniunii Europene pentru aceste investiţii energetice.

România susţine proiectul Nabucco, dar este deschisă şi altor proiecte energetice. Afirmaţia a fost făcută de premierul Emil Boc, joi, 28 mai.

Şeful Executivului nu exclude participarea la alte proiecte europene, precum South Stream, în funcţie de susţinerea Uniunii Europene pentru aceste investiţii energetice.

"În privinţa perspectivei proiectelor de finanţare a petrolului, gazelor şi energiei în spaţiul Mării Negre, România urmăreşte cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, a conductei Constanţa-Trieste şi construirea la Constanţa a unui terminal de gaze naturale lichefiate. Sunt pe agenda noastră, fără ca prin aceasta să neglijăm celelalte proiecte europene aflate în dezbatere. România are avantajul strategic de a deţine o poziţie importantă în oricare dintre ele, de aceea România îşi va flexibiliza politica, putând fi parte componentă şi la alte proiecte europene", afirmă Emil Boc (audio).

"M-am referit la toate culorile : White Stream, Blue Stream, South Stream. Putem fi parte la oricare din aceste proiecte, evident trebuie să vedem modul în care Uniunea Europeană şi ceilalţi parteneri vor fi înclinaţi în susţinerea unuia sau altuia dintre celelalte proiecte. Important este să jucăm un rol strategic cu oricare dintre ele", explică premierul.

Nabucco este o conductă sprijinită de Uniunea Europeană şi care vizează legarea zonei centrale a Asiei, bogată în gaze naturale, de Europa. Gazoductul va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, România, Ungaria şi Austria, ocolind Rusia şi Ucraina.

Începerea construcţiilor a fost programată pentru 2010, iar inaugurarea a fost stabilită pentru 2014. Furnizorii potenţiali sunt Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan şi Irak, potrivit Mediafax.

South Stream este un proiect al ruşilor de la Gazprom şi al grupului italian ENI şi are ca obiectiv livrarea de gaze naturale ruseşti către Europa, ocolind Ucraina. (CR - 28 mai 2009;12.25h)

România nu exclude participarea la South Stream