România primeşte banii de la FMI

Fondul Monetar Internaţional a aprobat evaluarea acordului cu România şi va acorda a şaptea tranşă, de aproximativ 900 milioane de euro. Banii vor intra cel mai probabil luni în contul Băncii Naţionale a României. O nouă misiune de evaluare va veni la Bucureşti pe 25 ianuarie.

Înaintea şedinţei, reprezentantul României la FMI spune pentru Hotnews.ro că banii vor fi primiţi de Bucureşti dar un punct sensibil îl reprezintă arieratele.

În ceea ce priveşte viitorul acord pe care România l-ar putea semna cu Fondul, Mihai Tănăsescu spune că România poate accesa de la FMI aproximativ 3,6 miliarde euro.

Acordarea tranşei trebuia discutată iniţial de conducerea FMI la jumătatea lunii decembrie. Discuţia a fost amânată pentru luna ianuarie pentru că nu au fost aprobate la timp legea salarizării, bugetul pe 2011 şi reforma pensiilor.

O nouă misiune de evaluare va veni la Bucureşti pe 25 ianuarie. Atunci cel mai probabil vor avea loc şi discuţii privind încheierea unui acord de tip preventiv. Ultima evaluare a acordului va avea loc în perioada aprilie-mai, când vor fi analizate criteriile agreate pentru primul trimestru şi vor fi definitivaţi parametrii finali ai noului aranjament.