Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, tributara importului de legume şi fructe

legume-fructe.jpg

Consumul intern de legume şi fructe ar putea fi acoperit din producţia internă, spune ministrul Agriculturii.

Consumul intern de legume şi fructe ar putea fi asigurat "într-un an-doi" din producţia internă, spune la RFI ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Acum rămânem "tributari importului la legume, fructe şi carne de porc", precizează el.

Există premisele unui an agricol bun în România, în 2011, afirmă Valeriu Tabără. El nu se teme de scumpirea alimentelor. "Sper la o creştere a puterii de cumpărare, aşa cum sunt semnalele din acest an, după perioada grea din 2009, respectiv 2010. În acelaşi timp, eu mizez în continuare pe o refacere a randamentelor la unitatea de suprafaţă şi aşa cum se prezintă culturile agricole la această oră, vorbesc de culturile de toamnă, există premisele unui an bun. Dar sigur, noi avem în câmp iarbă, încă n-avem producţie în hambar. Va trebui să gestionăm mai bine producţia agricolă a acestui an", declară ministrul Agriculturii.

Tabără e convins că România îşi poate acoperi anul acesta consumul de produse agro-alimentare din producţia internă : "În condiţii normale, fără a ajunge la maximalizări, România poate să-şi asigure fără nici un fel de probleme consumul de produse agro-alimentare din producţia internă şi în acelaşi timp să aibă şi disponibilităţi de export".

România trebuie să devină "un partener important în piaţa internaţională", spune demnitarul. "Problema pe care mi-o pun eu ca ministru, în acest moment este ca România să devină un partener important în piaţa internaţională, pe ceea ce înseamnă produse agricole. Rămânem tributari importului la legume şi fructe şi respectiv carnea de porc, dar şi în zona cărnii de porc sunt rezerve mari de ieşire la export", declară el.

Valeriu Tabără speră ca în cel mult doi ani, consumul intern de legume şi fructe să fie acoperit de producţia internă. "Dacă putem rezolva şi este o preocupare continuă, depozitele pentru legume şi fructe, nu este exclus ca într-un an-doi să putem rezolva şi această chestiune în care consumul intern să fie asigurat din producţia internă de legume şi fructe şi inclusiv şi aici să rămână disponibilităţi pentru export", explică ministrul Agriculturii.

 
Valeriu Tabără, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scumpirea alimentelor