
Economie
România visează la independenţa energetică
romania-viseaza-independenta-energetica.jpg

Analistul economic atrage atenţia că e important şi cum va reuşi România să profite de pe urma acestui lucru. “Să ne întrebăm dacă nu cumva e nevoie să facem nişte companii româneşti, care să facă nişte contracte de colaborare cu Petrom şi Exxon, care să aibă nişte participaţii şi să exploateze zăcămintele din zona Mării Negre sau dacă trebuie să ne resemnăm şi să ne mulţumim doar cu banii din redevenţe. Deci e vorba aici de o strategie pe care România ar trebui să o gândească şi să şi-o assume, pentru că mi-e teamă că peste 10 sau 20 de ani, resursele se vor folosi şi rezultatele economice vor fi aproape de zero, în sensul că rezultatele pentru dezvoltarea economiei româneşti vor fi foarte mici”, declară Constantin Rudniţchi.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, după ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, că în 2015-2017 se estimează că va începe exploatarea zăcământului de gaze din Marea Neagră, moment de la care România va putea fi independentă energetic.
"S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare. România are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, între 14,2 şi 14,8 cât se estimează pentru 2012. În 2011, România a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde producţie internă şi import 3 miliarde. Faceţi socoteala câţi ani ne-ar ajunge depozitul găsit, pentru a nu mai importa gaze. România are perspectiva independenţei energetice totale. Dacă şi celelate patru-cinci zăcăminte din perimetrul Neptun care vor fi prospectate, vor indica o cantitate similară, România poate fi o sursă de gaze nu doar pentru ea, ci şi pentru alte ţări din Europa", spune Traian Băsescu.