Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România vrea să atragă investitorii arabi

Zilele acestea are loc la Bucureşti un forum economic româno-arab. Autorităţile române prezintă ţărilor din Golf proiecte mari de investiţii în domenii precum agricultură, turism sau transport. Ţările din Golf  sunt cunoscute ca parteneri tradiţionali ai României. La deschidera forumului a participat şi preşedintele Traian Băsescu.

Firmele şi autorităţile române le vor prezenta investitorilor arabi proiecte în valoare de peste 8,7 miliarde de euro, în încercarea de a-i convinge să vină să investească în România.

Preşedintele, Traian Băsescu le-a vorbit oamenilor de afaceri din zona Golfului despre posibilităţile "formidabile" pentru investiţii în România şi despre prietenia tradiţională cu ţările arabe, afirmând că mediul de afaceri românesc este "departe de a fi ostil".

Dacă privim la nevoile economiei româneşti, putem spune că loc de investiţii este în toate domeniile. Suntem o ţară care adesea are excedent de energie electrică şi o exportă şi suntem o ţară care îşi propune să devină o importantă piaţă energetică pentru Europa de Sud-Est. România este una din ţările cu excepţional potenţial agricol şi care poate fi un motor regional al diminuării efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor. Dar trebuie să cultivăm pământul” spune Traian Băsescu.

Am putea spune că oamenii de afaceri arabi sunt interesaţi de România având în vedere deschiderea şi numărul mare de investitori prezenţi la forum. Este vorba de peste 100 de oficiali şi reprezentanţi ai marilor afaceri din Golf. Lubna bint Qasimi din parte ministerului de comerţ exterior al Emiratelor Arabe Unite spune că acest forum este o bună oportunitate pentru a realiza noi investiţii.

Fără îndoială că rolul major al acestui forum revine sectorului privat care trebuie să fie mult mai activ în acordarea de oportunităţi şi de experienţă pentru dezvoltarea posibilităţilor de investiţii reciproce. De aceea acest forum vine într-un context favorabil şi aduce faţă în faţă patronatele din statele Golfului şi omologii lor din România şi Europa de Sud-Est. Forumul are ca scop să facă posibilă colaboarerea între state descoperirea de noi oportunităţi de afaceri în aceste regiuni.”

Forumul economic "Consiliul de Cooperare al Golfului - România-Bucureşti: Oportunităţi de Afaceri în Europa de Sud-Est" este primul din cele patru forumuri care se vor desfăşura alternativ la Bucureşti şi în ţări din zona Golfului în următorii doi ani.

Consiliul de Cooperare pentru Statele Arabe cunoscut şi sub numele de Consiliul de Cooperare al Golfului, este o organizaţie regională de cooperare, înfiinţată în 1981, din care fac parte Regatul Arabiei Saudite, Statul Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Regatul Bahrein, Sultanatul Oman şi Statul Qatar.

Forumul de afaceri româno-arab, este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.