Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii care lucrează în străinătate trimit tot mai puţini bani în ţară

Românii din străinătate au trimis mai puţini bani în ţară în primele şapte luni faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Cea mai sigură sursă de finanţare a deficitului extern din ultimii ani, s-a prăbuşit în iulie, coborând cu 90 la suta faţă de anul trecut.

Românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară aproape două miliarde de euro, în prima jumătate a acestui an, cu 45 de procente mai puţin decât în perioada similară din 2008.

Mai exact, în acest an românii au trimis în ţară jumătate din sumele de anul trecut.

Din Spania, de exemplu, aflată pe locul doi în topul destinaţilor românilor care îşi caută un serviciu în afara graniţelor, după Italia, au fost trimişi în România peste 520 de milioane de euro, comparativ cu 960 de milioane de euro transferaţi în primul semestru din 2008.

Preşedintele Federaţiei Asociaţilor Româneşti din Europa, Daniel Ţecu spune ca “scăderea are la bază criza economică, dar cu toate acestea majoritatea românilor preferă să rămână în ţările de adopţie. Şi asta, din cauza veniturilor şi mai scăzute pe care le-ar avea dacă s-ar întoarce în România”.

La rândul său analistul economic, Dan Suciu crede că “românii vor trimite tot mai puţini bani în ţară pentru că mulţi fie şi-au pierdut locurile de muncă, fie au salarii mai mici”.

Potrivit unor statistici realizate de Banca Mondială, în 2007 România ocupa primul loc în Europa şi locul al zecelea în lume în privinţa sumelor trimise acasă de emigranţii plecaţi la muncă în străinătate. Banii trimişi acasa de români au depăşit pentru prima dată miliardul de euro în 2001 şi de atunci creşterea lor nu a mai avut limite, anul trecut volumul depaşind 6 miliarde de euro.