Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii, chinuiţi de caniculă şi săptămâna aceasta

canicula-soare-rosu-20100810134140.jpg

Canicula afectează România şi săptămâna aceasta.

Zile caniculare şi săptămâna aceasta, în România. Doctorul Alice Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti remarcă la RFI că oamenii ignoră avertizările medicilor, în favoarea activităţilor de zi cu zi. Umiditatea din sol face ca România să fie ferită de incendii, explică Roxana Bojariu, şefa grupului de cercetări climatice de la ANM.

Soare arzător şi umiditate ridicată sunt atributele zilei de marţi, 10 august, în care cel mai indicat este să fugi din calea caniculei.

Numai luni, în Capitală, 53 de persoane au căzut în stradă, din cauza căldurii. Doctorul Alice Grasu (audio), şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti spune la RFI că oamenii ignoră avertizările medicilor, în favoarea activităţilor de zi cu zi.

Medicul le recomandă celor care se simt rău din cauza căldurii să se refugieze într-o incintă cu aer condiţionat şi dacă nu îşi revin, să solicite ambulanţa.

"Nu trebuie să aşteptăm să apară senzaţia de sete. Se vor consuma lichide constant, la cel mult două ore, un pahar de apă, de suc natural, astfel încât să împiedicăm deshidratarea. Un pahar de iaurt poate asigura o hidratare la fel de bună ca un pahar de 250 de mililitri de apă. Nu bere, pentru că atât berea, cât şi băuturile cu conţinut ridicat în cofeină, băuturile foarte dulci nu fac altceva decât să accentueze diurenţa şi apa pe care o bem ca să ne hidratăm o pierdem", explică şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, Alice Grasu.

Temperaturile caniculare sunt greu de suportat, mai ales din cauza umidităţii ridicate, care provoacă disconfort termic. Roxana Bojariu (audio), şefa grupului de cercetări climatice de la ANM spune la RFI că umiditatea este efectul ploilor care au căzut în România în cantităţi însemnate şi care au sporit rezerva de apă din sol.

Din fericire, precizează climatologul, acesta este şi motivul pentru care România este ferită de incendii. "Am putea spune că noi suntem într-o situaţie mult mai bună cu acest sol, cu rezerve de apă, care totuşi are o acţiune de moderare a extremelor termice. Chiar dacă vor fi aceste extreme şi chiar dacă vom simţi un anumit disconfort, totuşi, dacă nu ar fi fost această rezervă de apă din sol, extremele termice ar fi fost mult mai mari şi poate că lucrurile ar fi fost cu impact mult mai mare asupra activităţilor socio-umane", spune Roxana Bojariu.