Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii, invitaţi să recicleze deşeurile electronice

O nouă ediţie a campaniei "Marea Debarasare" începe în acest week-end. Oamenii pot scoate electrocasnicele vechi în faţa casei sau în faţa blocului, ele urmând să fie colectate de firmele de salubritate. Anul acesta se pune accent mai mult pe ridicarea deşeurilor din zona rurală, spune la RFI şeful ECOTIC, Valentin Negoiţă.

O nouă ediţie a campaniei "Marea Debarasare" începe în acest week-end. Oamenii pot scoate electrocasnicele vechi în faţa casei sau în faţa blocului, ele urmând să fie colectate de firmele de salubritate.

Anul acesta se pune accent mai mult pe ridicarea deşeurilor din zona rurală, spune la RFI şeful ECOTIC, Valentin Negoiţă (audio).

"S-a dovedit că ruralul are potenţial şi pe undeva este normal să aibă acest potenţial. De-a lungul anilor, deceniilor chiar, ruralul a constituit un fel de depozit, de magazie pentru obiecte nefolositoare din zona echipamentelor electronice şi electrocasnice. Mulţi orăşeni nedorind neapărat să arunce oriunde aceste echipamente, unele funcţionale, unele deja ieşite din zona ciclului de viaţă erau depozitate la bunici, la rude, la prieteni, în zona ruralului. Ele s-au tot adunat şi au început să devină o problemă chiar şi pentru locuitorii din rural", explică Valentin Negoiţă.

Dar cum se desfăşoară programul "Marea Debarasare" ? Populaţia scoate deşeurile în faţa casei sau în faţa blocului, primăriile colectează apoi deşeurile electrice şi electronice, ulterior acestea vor fi transportate la punctele de colectare special amenajate pentru astfel de deşeuri, iar de acolo producătorii le vor prelua şi le vor transporta până la firmele de tratare / reciclare.

 
Valentin Negoiţă, despre Marea Debarasare.