Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii, nostalgici după comunism

comunism-defilare-stadion-20100923143222.jpg

Cei mai mulţi români sunt nostalgici după comunism, potrivit unui sondaj CSOP.

61% dintre români consideră în prezent comunismul drept o idee bună, faţă de 53% în urmă cu patru ani. Iată ce arată un sondaj realizat de CSOP, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Jumătate dintre români afirmă că înainte de decembrie 1989 era mai bine în România, în timp ce doar 23% consideră că era mai rău.

61% dintre români consideră în prezent comunismul drept o idee bună, faţă de 53% în urmă cu patru ani. Iată ce arată un sondaj realizat de CSOP, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi citat de Hotnews.

Jumătate dintre români afirmă că înainte de decembrie 1989 era mai bine în România, în timp ce doar 23% consideră că era mai rău.

Potrivit rezultatelor anchetei CSOP, procentul românilor care spun că Nicolae Ceauşescu a făcut bine României (25%) este semnificativ mai mare decât al celor care afirmă că a făcut rău ţării (15%).

Astfel, întrebaţi ce pot spune despre comunism, doar un sfert a spus că este o idee greşită, 12% au preferat să nu răspundă, 47% au răspuns ca a fost o idee bună, dar prost aplicată.

Potrivit studiului, românii cred că aspectele negative ale comunismului au fost lipsa de libertate (9%), dictatura (7%), sistemul greşit (5%), teroarea şi crimele (2%) şi sărăcia (2%).

Concluzia românilor este că în comunism se trăia mai bine decât în prezent, spun 49% dintre cei intervievaţi, în timp ce 23% apreciază că se trăia mai rău şi 14% că se trăia la fel.

Motivele pentru care oamenii cred că era mai bine atunci decât acum sunt : toţi oamenii aveau un loc de muncă (62%), un trai decent (26%), o locuinţă (19%), siguranţa zilei de mâine (12%), salarii bune (7%), învăţământ gratuit şi de calitate, plus egalitate (4%).

Sondajul a fost realizat pe un eşantion naţional reprezentativ pentru populaţia în vârstă de 15 ani şi peste. Au fost intervievate peste 1.133 de persoane.

 
Lea Berzuc, despre sondajul CSOP, privind nostalgia faţă de comunism.