Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roubini, omul care trage în jos preţul aurului cu un mesaj pe Twitter

pretul-aurului-scade-vertiginos-doua-zile.jpg

Preţul aurului scade vertiginos de două zile

Preţul aurului coboară vertiginos: în ultimele două şedinţe de tranzacţionare, preţul aurului a căzut cu 180 de dolari, de la nivelul record atins zilele trecute de 1911 dolari uncia. Presa de specialitate susţine că la această cădere a contribuit un comentariu postat pe twitter de economistul Nouriel Roubini: "Aurul este o bulă hiperbolizată ce nu va mai dura mult timp".

"Cu cât eşti mai sus, cu atât mai cruntă e căderea. Aurul este o bulă hiperbolizată ce nu va mai dura mult timp", a scris Roubini miercuri pe twitter. La câteva ore după declaraţia economistului, cotaţia aurului a căzut cu 4,2% sau circa 90 dolari în câteva minute, până la 1.770 dolari/uncie, concomitent cu o nouă creştere a burselor.

Căderea a continuat până la 5,5%, sau peste 100 dolari, până la 1.756 dolari pe uncie, marcând cea mai mare cădere din ultimii doi ani pe speculațiile că piețele financiare s-ar fi stabilizat, atacând cererea pentru metalul prețios, un adăpost al ultimelor luni.

Pe contul de twitter au apărut apoi discuții prin care analistul era întrebat dacă a prezis căderea prețului aurului sau a cauzat-o... „Ieri mi-am vândut moneda de aur”, a răspuns ironic Roubini, al cărui cont pe twitter este urmărit de 80.000 de persoane.

Desigur că postarea şi comentariile ulterioare ale lui Roubini, care a prezis şi criza din 2008, a stârnit indignarea brokerilor serioşi, care spun că aurul rămâne o valoare sigură. În orice caz, o uncie care valora acum câteva zile peste 1900 de dolari a ajuns să fie vândută acum în pierdere.

În total, aurul a pierdut circa 6% în două zile, ștergând din câștigurile din ultimele două săptămâni când investitorii au trimis aurul până la un record de 1.917,90 dolari pe uncie.