Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ruşanu: Supraimpozitarea bugetarilor nu este corectă

rusanu-supraimpozitarea-bugetarilor-nu-este-corecta.jpg

Dan Radu Ruşanu are dubii că supraimpozitarea bugetarilor ar fi constituţională.

Intenţia Guvernului de a impozita suplimentar salariile şi pensiile din sistemul bugetar, care depăşesc 4.500 de lei nu este apreciată de toţi liderii USL. Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, spune într-un interviu la RFI că supraimpozitarea bugetarilor "în nici un caz nu este corectă". Oricum, plafonul de 4.500 de lei este "nerealist", ar trebui mărit la opt-nouă mii, crede liberalul.

Pentru Dan Radu Ruşanu, plafonul pentru supraimpozitarea bugetarilor este prea mic. "Baremul acesta, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon foarte scăzut. Să nu uităm că un plafon de 4.500 brut ar însemna practic cam trei mii netul. Nu cred că ar încuraja populaţia să treacă peste acest barem, deci nu cred că este o măsură bună la nivelul acestui barem. Ar trebui poate săltat acest plafon de 4.500. Gândiţi-vă că 4.500 de RON în ziua de astăzi înseamnă o mie de euro. Ca să consideri că o mie de euro este un venit exagerat într-o ţară a UE, nu cred că este foarte normal, foarte corect. Ar trebui un barem mult mai înalt, mult mai ridicat", explică vicepreşedintele PNL.

Dan Radu Ruşanu observă însă că există o posibilă problemă de constituţionalitate în privinţa supraimpozitării bugetarilor: "Nu ştiu dacă se poate vorbi numai pentru bugetari, să faci această diferenţiere între bugetari şi restul salariaţilor din economie. Nu ştiu dacă este şi constituţional... Corect nu este în nici un caz, cel care lucrează într-o unitate bugetară şi are acest salariu după 25, după 30 de ani să fie impozitat suplimentar, iar în partea cealaltă, în economia privată, cineva care are acest venit să nu fie impozitat. Trebuie să realizăm faptul că la aceste salarii mari, să spunem, de o mie de euro pe lună, în sistemul bugetar ajung acei oameni care au o vechime şi o experienţă foarte mare".

Dan Radu Ruşanu insistă că o supraimpozitare a bugetarilor nu ar fi corectă: "Nu ştiu dacă-i neconstituţională, dar oricum, nu este corect să faci această diferenţiere între bugetari şi economia privată. În acelaşi timp, subliniez, plafonul de 4.500 mi se pare un plafon nerealist. Ar trebui să plece de la opt-nouă mii în sus şi de-abia atunci să discutăm despre această supraimpozitare".

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei pe lună. Sistemul ar putea fi aplicat de anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat recent premierul Victor Ponta la Prima TV.

 
Dan Radu Ruşanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre supraimpozitarea bugetarilor