Rusia şi India, acorduri economice importante

medvedev-india.jpg

Preşedintele Medvedev şi premierul Manmohan Singh. REUTERS/B Mathur

Preşedintele Medvedev a semnat câteva acorduri importante cu gazda sa, premierul Manmohan Singh. În prezent schimburile bilaterale dintre India şi Rusia se ridică la 10 miliarde de dolari iar până în 2015 cele două părţi vor să dubleze acest volum. Se aşteaptă ca preşedintele rus să plece din India cu acorduri în valoare de 30 de miliarde de dolari.

Preşedintele rus Dimitri Medvedev efectuează o vizită de două zile în India. Vizită pusă în special sub semnul cooperării economice dar şi al unor strategii regionale. De altfel, în ultimele două luni, într-adevăr, s-au multiplicat vizitele în India. Premierul chinez Wen Jiabao, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, preşedintele american Barack Obama figurează pe această listă.

Fiecare vizită a fost urmată de semnarea unor importante documente, protocoale şi acorduri, uneori evaluate la miliarde de dolari. India este rivalul tradiţional al Chinei pe continentul asiatic şi nu trebuie să ne mire numeroasele manevre de repoziţionare strategică de fiecare dată când interesele marilor puteri se modifică.

În prezent, cum tot mai multă lume este iritată de o anumită aroganţă manifestată de China, devenită a doua putere economică mondială, "parteneriatele privilegiate" cu India au tendinţa de a prolifera.

În ce-i priveşte pe ruşi, ei sunt partenerii istorici ai indienilor, încă din 1950, în domeniul industriei militare. Numai că, în ultimul timp, Rusia resimte concurenţa europeană şi americană la acest capitol, iar indienii au devenit mai exigenţi în privinţa calităţii materialului militar, se uită cu mai mare atenţie la preţuri şi încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare. Până în anul 2016, India a prevăzut un buget de 112 miliarde de euro pentru apărare, de unde şi interesul multor ţări de a deveni furnizorii acestei ţări.

Rusia încearcă în orice caz să fructifice avantajul pe care îl are datorită relaţiilor sale tradiţionale cu India. Ruşii au construit, de exemplu, două reactoare nucleare în India şi face tot posibilul pentru a profita de piaţa nucleară indiană. Acest gigant asiatic dispune în prezent de o capacitate de producţie nucleară de 4560 de megawaţi, dar la orizontul anului 2032 va avea nevoie de o capacitate de zece ori mai mare, de 63 000 de megawaţi.

Marţi preşedintele Medvedev a semnat câteva acorduri importante cu gazda sa, premierul Manmohan Singh. Rusia va mai construi două centrale nucleare în India şi va perfecţiona împreună cu indienii un avion de vânătoare ajuns, din punct de vedere tehnic, la a cincea generaţie. India doreşte să-şi doteze armata cu cel puţin 300 de astfel de aparate.

În prezent schimburile bilaterale dintre India şi Rusia se ridică la 10 miliarde de dolari, sa până în 2015 cele două părţi vor să dubleze acest volum.

În declaraţiile lor, cei doi lideri au pus accentul, bineînţeles, pe parteneriatul strategic "special şi privilegiat" dintre ţările lor. Iar Dimitri Medvedev a pledat, aşa cum a făcut-o şi preşedintele Nicolas Sarkozy, pentru acordarea unui loc permanent Indiei în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

"Recolta de contracte" a lui Dimitri Medvedev în urma acestei vizite nu este încă dată publicităţii, dar Agenţia France Presse crede că preşedintele rus va semna acorduri în valoare de 30 de miliarde de dolari.

India, putere nucleară, la fel ca şi alte ţări din regiune precum China şi Pakistanul, deşi nu a ajuns încă la performanţele economice ale chinezilor, este însă ţara care progresează cu paşi enormi.

Piaţa indiană este deci din ce în ce mai atractivă, ca să nu mai spunem că India este, spre deosebire de China, şi o democraţie (chiar dacă imperfectă), ceea ce îi conferă un statut aparte şi un titlu de nobleţe pe care nu îl are marele său vecin.