Sabin Cutaş: „Nu putem discuta despre un stat palestinian până nu avem o economie palestiniană sustenabilă”

gaza.jpg

Sabin Cutaş: „Nu putem discuta despre un stat palestinian până nu avem o economie palestiniană sustenabilă”

Parlamentul European a aprobat, marţi, în sesiune plenară, un acord cu Autoritatea Palestiniană pentru stimularea comerţului. Acordul a fost adoptat cu majoritate de voturi şi intră în vigoare de anul viitor. „Nu putem discuta despre un stat palestinian până nu avem o economie palestiniană sustenabilă” explică la RFI eurodeputatul Sabin Cutaş necesitatea acestuiacord.

 

Produsele agricole şi pescăreşti din Cisiordania şi Fâşia Gaza vor fi exportate în Uniunea Europeană  fără taxe. „Este un prim semnal”  explică la RFI eurodeputatul Sabin Cutaş, membru în comisia pentru comerţ.

Acordul a fost adoptat cu majoritate de voturi şi intră în vigoare de anul viitor. Acordul dintre UE şi Autoritatea Palestiniană permite accesul produselor agricole şi pescăreşti pe piaţa europeană fără taxe, asigurând totodată şi accesul produselor europene pe piaţa palestiniană.

Nu putem discuta despre un stat palestinian până nu avem o economie palestiniană sustenabilă” explică la RFI eurodeputatul Sabin Cutaş necesitatea acestui acord.

E primul pas pe care îl face Uniunea Europeană în această direcţie. Eu sper să deschidă calea şi spre alte produse şi să încurajăm dezvoltarea economiei din zonă”.

În prezent, Autoritatea Palestiniană ocupă ultimul loc între partenerii comerciali ai Uniunii Europene din regiunea euro-mediteraneană şi printre ultimele locuri în lume.

Valoarea totală a schimburilor comerciale s-a ridicat la aproape 57 de milioane de euro în 2009, din care peste  50 de  milioane de euro au reprezentat exporturile către UE.

 
Sabin Cutaş: Sabin Cutaş: „Nu putem discuta despre un stat palestinian până nu avem o economie palestiniană sustenabilă”