Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Săptămână crucială pentru Euro

saptamana-cruciala-euro.jpg

Va intra zona Euro într-o nouă criză?

La sfârșitul săptămânii, testele de stres la care au fost supuse băncile europene au arătat doar nouă “corigenți”. Acest test trebuie să demonstreze cât de solidă e o bancă, în fața unei eventuale crize. Presa europeană e însă sceptică în privința credibilității testului și se așteaptă la o săptămână crucială pentru zona euro.

E o minciună”. Nu suntem obișnuiți cu un astfel de ton în Le Monde, dar găsim această propoziție într-un articol despre testele de stres care s-au încheiat vineri, 15 iulie. Potrivit acestora, celor nouă bănci europene care au picat testul le lipsesc doar 2,5 miliarde de euro, pentru a fi în regulă. “2,5 miliarde de euro?” se întreabă ziarul, ”când știm că problemele sunt mult mai grave? Numai situația din țările cele mai amenințate, Portugalia, Grecia și Irlanda ar putea însemna pierderi de 100 de miliarde de euro pentru bănci și cam tot atât pentru Banca Centrală Europeană”.

Europa și-a pierdut capul”, citim în articolul publicat pe site-ul Le Monde, “Europa minte pentru a încerca să ascundă consecințele catastrofale ale inacțiunii sale”. Sigur că și agențiile de rating sunt responsabile, dar vina principală e la Comisia Europeană, la șefii de stat și de Guvern și la guvernatorii băncilor centrale din zona euro.

Financial Times merge pe aceeași linie: “Testul de stres nu a fost suficient de dur pentru a restabili încrederea investitorilor în sistemul financiar al zonei Euro. Uniunea Europeană a eșuat la propriul test”.

 

Germania greșește

 

În Germania, Die Zeit pune și el sare pe rănile Europei, criticând dorința Germaniei de a împinge băncile și societățile de asigurări să participe la planurile de salvare. Un gest nobil, dar care reprezintă o problemă, crede ziarul. Pentru că băncile și societățile de asigurări sunt plătite pentu plasarea cu câștig a banilor clienților lor. Dacă sunt amenințate de pierderi, trebuie să se retragă. Europenii, în frunte cu germanii sunt în fața unei dileme strategice, crede ziarul: fie renunță la implicarea pe termen scurt a finanțelor mari, fie își impun dorința, dar riscă un exod masiv de capital.

Săptămâna care începe luni, 18 iulie este crucială pentru viitorul zonei euro. Joi, liderii europeni din țările cu moneda comună se întâlnesc, pentru a încerca să îngrădească răspândirea crizei. Mai multe surse spun că după trei săptămâni de bâlbâieli și reuniuni amânate, europenii sunt pe cale să ajungă la un acord.  Pe de altă parte, un eșec al reuniunii de joi ar provoca un cutremur pe piețele financiare.