
Economie
Scădere de 0,2% pentru ansamblul zonei euro
scadere-02-ansamblul-zonei-euro.jpg

Bursele europene au deschis marţi într-o creştere uşoară, după două zile de scădere. Asta în principal datorită raportului privind starea economiei germane. PIB-ul Germaniei a crescut în trimestrul al doilea peste estimări: cu 0,3%, faţă de primele trei luni ale anului. Economiştii se aşteptau la o creştere de 0,2%. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, economia germană stă şi mai bine: un avans de 1%. În primul trimestru, PIB-ul celei mai mari economii europene a urcat cu 0,5%, deci se poate interpreta că ultima cifră reprezintă totuşi o scădere faţă de trimestrul precedent. Sunt estimările publicate marţi de Oficiul Federal de Statistică. Exporturile şi cheltuielile de consum ale populaţiei au atenuat efectele crizei datoriilor de stat.
Pe de altă parte, însă, nu chiar toate datele despre Germania sunt bune. Indicele referitor la încrederea investirilor a scăzut pentru a patra lună consecutiv, în august. Industria manufacturieră este în contracţie. Germania începe însă să dea semne de vulnerabilitate la criza datoriilor de stat. Cu şapte state din zona euro aflate oficial în recesiune tehnică, cererea pentru bunurile exportate de Germania este tot mai slabă pe principala piaţă de export. Iată de ce economiştii consideră că performanţele Germaniei nu vor fi suficiente pentru a frâna recesiunea din zona euro.
Franţa, cea de-a doua economie a Eurozonei, a reuşit să evite recesiunea. Însă creşterea economică pe trimestrul al doilea a fost zero. Este, la fel, o primă estimare realizată de Institutul Naţional de Statistică francez. Institutul a revizuit în scădere şi performanţa economiei franceze din primul trimestru: 0% în loc de 0,1%.
Banca Centrală se aştepta la o uşoară creştere. Economia Franţei este practic la punctul mort de nouă luni, notează Le Figaro. Însă în ciuda acestui avans de zero faţă de trimestrul precedent, promisiunea Guvernului Ayrault de a avea o creştere anuală de 0,3% rămâne în picioare, scrie AFP.
Şi Olanda a avut o uşoară creştere faţă de trimestrul precedent: 0,2%. În ansamblu, economia în zona euro scade cu 0,2% în decursul ultimelor trei luni, potrivit datelor Eurostat. Iar raportat la anul trecut, economia Zonei Euro s-a contractat cu 0,4%. Comisia Europeană anticipează o contracţie de 0,3% din PIB pentru acest an, în zona euro. Serviciile şi sectorul manufacturier au scăzut în toată Eurozona, pentru a şasea lună.
Fără surprize, statele din sudul Europei au avut scăderi puternice: PIB-ul Italiei a scăzut cu 0,7%, economia Spaniei s-a contractat şi ea cu 0,4%.
În Portugalia, care încă se află sub asistenţă financiară, scăderea a fost de 1,2%. De asemenea, şomajul a atins un record de 15% în al doilea trimestru, a anunţat marţi Institutul de Statistică portughez. Mai mult, Guvernul portughez estimează că rata de şomaj va atinge 16% anul viitor. În rândul tinerilor, rata şomajului atinge 35,5%. Fenomenul riscă să cântărească greu asupra deficitului, în contextul în care Executivul e nevoit să dea tot mai multe ajutoare de şomaj. Iar Guvernul de la Lisabona va trebui şi să facă o reformă a pieţei muncii, flexibilizând programul de lucru, dar şi condiţiile de concediere. Vor fi de asemenea reduse perioadele de concediu şi numărul de sărbători legale.
Cea mai mare scădere a fost cea a Greciei: 6,2%. În trimestrul precedent, PIB-ul s-a redus cu 6,5%, iar Guvernul lui Antonis Samaras estimează că pe tot anul, economia se va contracta cu 7%. Şomajul a atins şi în Grecia un nivel comparabil cu cel din Spania: 23,1%.
Ungaria, chiar dacă nu face parte din Eurozonă, intră şi ea în recesiune: după o contracţie de 0,7% în primul trimestru, scăderea pentru al doilea este de 0,2%.
După prezentarea datelor de către Eurostat, euro a început să se deprecieze în raport cu dolarul, relatează Bloomberg.
Scăderea economică va continua şi în trimestrul următor, au apreciat economiştii britanici. Politica fiscală strictă din multe ţări, condiţiile stricte de creditare, şomajul ridicat, precum şi încetinirea creşterii economice pe plan mondial vor continua să tragă în jos economia Europei.
În România, Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%. Creşterea vine după două trimestre consecutive de scădere. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 1,2%. În primul semestru, economia crescuse cu 0,8%, raportat la perioada similară din 2011. Însă ieşirea din recesiune presupune două trimestre consecutive de creştere, respectiv ca PIB să urce şi în intervalul iulie-septembrie. Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a anunţat marţi că FMI a revizuit semnificativ în jos prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, însă anticipează un avans real al PIB mult mai consistent în 2013, de 3%.