Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scenariu sumbru al FMI privind România

scenariu-sumbru-al-fmi-privind-romania.jpg

FMI: Intensificarea puternică a problemelor din zona euro ar avea un impact major asupra României.

Leul se va prăbuşi cu 20%, iar economia va scădea cu cinci procente. Acestea sunt doar două efecte asupra României ale unei eventuale agravări a crizei din zona euro. Un raport realizat de experţii FMI arată că intensificarea puternică a problemelor din clubul euro ar avea un impact major asupra României.

Fondul Monetar creionează câteva scenarii sumbre. FMI vede mai multe riscuri importante pentru România. Printre ele, o reacţie negativă a populaţiei şi politicienilor faţă de reforme, accesarea de fonduri europene sub aşteptări şi blocarea accesului la pieţele financiare.

Raportul FMI subliniază că România are legături comerciale şi financiare puternice cu membrii zonei euro. Vânzările către Germania, Italia şi Franţa formează circa 40% din exporturile totale. În plus, sistemul bancar este în mare parte controlat de bănci din zona euro.

Ţinând cont de experienţa din 2008-2010, ar fi posibilă o scădere economică de 5%. Mai mult, o depreciere de 15%-20% a cursului de schimb ar afecta puternic portofoliile băncilor, se arată în raport.

În cazul în care criza euro se agravează, România ar putea avea nevoie urgent de bani şi ar putea fi necesară accesarea programului cu FMI, mai arată documentul citat.

Profesorul Mircea Coşea