Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scumpirea petrolului pune în pericol inflaţia

benzina-pompa.jpg

Petrolul ameninţă inflaţia.

Pe pieţele internaţionale, preţul petrolului a continuat să scadă încet, dar sigur, după ce au existat semnale foarte clare că Organizaţia Statelor Producătoare de Petrol (OPEC) va mări producţia, pentru a suplini problemele de livrare din Libia. În România, marţi şi miercuri, doi producători, OMV Petrom şi Rompetrol au majorat din nou preţurile cu aproximativ nouă bani pe litru, pentru a doua oară în interval de o săptămână. Mugur Isărescu spune că scumpirea riscă să pună în pericol ţinta de inflaţie a BNR pe 2011.

După ce clasa politică a întors subiectul pe toate părţile, miercuri a venit rândul guvernatorului Băncii Naţionale să comenteze scumpirea carburanţilor. Mugur Isărescu spune că scumpirea riscă să pună în pericol ţinta de inflaţie a BNR pe 2011.

"Nu pot spune că BNR este optimistă. Inflaţia este o boală extrem de perfidă, dar trebuie s-o ţinem sub control. După scăderea din ianuarie, inflaţia se va menţine la 7,2 - 7,5% până în vara acestui an, pentru că inflaţia a fost extrem de scăzută după ianuarie 2010 şi efectul de bază nu ne ajută pentru ca apoi, din august-septembrie, să se ducă spre 4% şi sperăm noi sub 4%", declară Isărescu, la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului - România - Bucureşti : Oportunităţi de Afaceri în Europa Centrală şi de Sud.

"Bineînţeles că o creştere în continuare a preţului la petrol va duce la presiuni inflaţioniste suplimentare. Mizez pe faptul că Arabia Saudită are capacităţi excedentare de trei ori mai mari decât ale Libiei şi că le va pune în funcţiune. Există, astfel, probabilitatea unei reveniri a cotaţiilor sub 100 de dolari pe baril, probabil spre 80 de dolari, dacă acesta se va dovedi preţul de echilibru", completează şeful băncii centrale.

RFI l-a întrebat pe Ionuţ Dumitru, economist-şef al Reiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal din România, dacă acest scenariu sumbru, în care inflaţia va fi dată peste cap de scumpirea petrolului s-ar putea confirma.

"În mod evident, există riscuri destul de mari pentru ţinta de inflaţie pe anul acesta, în condiţiile în care sunt presiuni puternice pe pieţele internaţionale în ceea ce priveşte preţul petrolului, preţul energiei, în general, plus că la noi, pe plan local, am mai avut şi acel şoc legat de TVA, anul trecut, care încă este incorporat în inflaţia anuală", explică Ionuţ Dumitru.

 
Ionuţ Dumitru, intervievat de Lea Berzuc