Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se scumpesc gazele?

gaze-conducta.jpg

Scumpirea gazelor a fost cerută de distribuitori şi furnizori.

Distribuitorii şi furnizorii de gaze cer o majorare a preţurilor de 21 de procente anul acesta. Motivul invocat: pierderile de peste 600 de milioane de euro. Distribuitorii şi furnizorii propun o scumpire în trepte: de la întâi aprilie, de la întâi iunie şi întâi septembrie.

Ministerul Economiei a spus că deocamdată nu intenţionează să majoreze tarifele la gaze pentru populaţie. Instituţia ia în calcul doar o posibilă creştere a preţurilor pentru companii, dintre care 30% beneficiază de gaze ieftine din producţia internă, ca o formă de ajutor de stat.

Scumpirea gazelor

Ionel Dancă, analist la The Money Channel

AscultăDownload

Analistul Ionel Dancă, specialist în probleme energetice la The Money Channel spune la RFI că este posibil ca aceşti consumatori să fie primii vizaţi de scumpirea gazelor, nu însă fără consecinţe indirecte şi asupra populaţiei.

Liberalizarea pieţei energiei este prevăzută în viitorul acord de împrumut, pe care România intenţionează să îl încheie cu FMI şi Comisia Europeană.

Distribuitorii de gaze naturale au cerut majorarea preţurilor în trei trepte până în luna septembrie, cu 5%, 7% şi 9%, pentru acoperirea pierderilor, a declarat miercuri deputatul PSD, Iulian Iancu. El a participat la un seminar pe tema listării companiilor energetice la bursă. Parlamentarul a criticat listarea companiilor pe piaţa de capital în condiţiile actuale, afirmând că "piaţa este jos".