Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se vor feri firmele de bănci în 2012?

se-vor-feri-firmele-banci-2012.jpg

Secretarul general AOAR, Cristian Pârvan

Companiile româneşti nu vor fi afectate de lipsa de lichiditate şi austeritatea de pe piaţa creditelor nici în 2012. Iată ce spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Cristian Pârvan explică la RFI că firmele româneşti sunt obişnuite ”să supravieţuiască” şi fără credite, pe care, oricum, preferă ca în perioade de criză să le evite, pentru că sunt prea riscante.

Companiile româneşti au fost învăţate de 20 de ani să trăiască fără credite, pentru că ele nu au fost sprijinite de-a lungul timpului în mod deosebit. Acum, evident că băncile au o perioadă dificilă în a-şi finanţa chiar clienţii cu bonitate şi cu istorie”, declară secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Cristian Pârvan pledează totuşi pentru o restructurare a băncilor din România, astfel încât costurile crizei să nu fie suportate exclusiv de clienţii lor, prin dobânzi ridicate.

Întrebat cum vede anul 2012 pentru firmele din România, Cristian Pârvan s-a arătat optimist că acestea vor merge în acelaşi ritm cu cel din 2011 şi se vor descurca.

Un singur scenariu va trebui însă evitat: este vorba de o eventuală adâncire a crizei, care să ducă la anularea contractelor încheiate de firmele româneşti, mai ales din exporturi şi industrie, cu partenerii din Uniunea Europeană, explică secretarul general al AOAR.