Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sed Lex pune presiune pe actuala putere

Sindicatele din administraţia publică decid marţi, 25 mai, cu privire la data grevei de o zi. Liderul Sed Lex, Vasile Marica spune la RFI că e posibil ca protestul să fie organizat în ziua în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru pachetul anti-criză.

Sindicatele din administraţia publică decid marţi, 25 mai, cu privire la data grevei de o zi. Liderul Sed Lex, Vasile Marica (audio) spune la RFI că e posibil ca protestul să fie organizat în ziua în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru pachetul anti-criză.

Măsurile sunt contestate de sindicatele din toate domeniile, care cer demisia Executivului.

Vasile Marica declară că parlamentarii trebuie să ştie că "nu este voinţa populară" pentru ca Legislativul să dea votul de încredere Guvernului, la asumarea răspunderii.

"Eu propun ca guvernanţii să fie în cunoştinţă de cauză : ori să începem greva generală când Guvernul îşi asumă răspunderea ori când e moţiunea de cenzură, ca cei care votează să fie în cunoştinţă de cauză, ca parlamentarii să ştie că nu este voinţa populară să voteze pentru asumarea răspunderii şi moţiunea de cenzură ar trebui să ducă la căderea Guvernului", precizează Vasile Marica.

Pachetul de măsuri anti-ciză a fost anunţat de Guvern ca urmare a acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.

Sindicatele au cerut renegocierea documentului, iar Opoziţia a anunţat că va depune o moţiune de cenzură, dacă legea va fi promovată de Cabinetul Boc prin asumarea răspunderii.

Principalele măsuri vizează reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 25% şi reducerea pensiilor cu 15 procente, de la 1 iunie.

Sindicatele au anunţat ca vor face grevă generală luni, 31 mai. Sindicaliştii din învăţământ afirmă că în cazul lor, această dată va marca debutul grevei pe termen nelimitat.

Vasile Marica, despre greva generală.