Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicatele ies în stradă

200902-9782.jpg

Sindicatele ies în stradă

Bugetul este la un pas să fie adoptat de Parlament şi să devină lege. Totuşi discuţiile pe marginea modului în care au fost împărţiţi banii sunt departe de a fi încheiate. Profesorii, medicii, funcţionarii publici şi cercetătorii pregătesc acţiuni de protest şi ameninţă chiar cu greva.

Bugetul este la un pas să fie adoptat de Parlament şi să devină lege. Totuşi discuţiile pe marginea modului în care au fost împărţiţi banii sunt departe de a fi încheiate. Profesorii, medicii, funcţionarii publici şi cercetătorii pregătesc acţiuni de protest şi ameninţă chiar cu greva. Chiarluni ies in strada functionarii publici. Timp de doua ore, ei vor organiza un miting in fata Guvernului, nemulţumiţi că nu le sunt respectate drepturile salariale. Sindicaliştii nu vor sa renunte la o serie de sporuri si indemnizatii. Daca revendicarile nu le vor fi solutionate, functionarii vor sa declanseze o grevă de avertisment pe 20 februarie şi grevă generală în 27 februarie. Şi medicii de familie se pregătesc de proteste. Ei sunt nemulţumiţi că bugetul alocat asistenţei medicale primare a fost redus aproape la jumatate fata de suma alocata anul trecut. La Iasi doctorii vor pune de astazi pe uşile cabinetelor panglici negre şi afişe prin care pacienţii vor fi informaţi despre consecinţele măsurii. Mai mult medicii ameninţa cu intrarea concomitentă în concediu.

Profesorii, care anul trecut obtineau in instanta dreptul de a primi salarii majorate cu 50% sunt si ei nemultumiti. Aceeasi situatie in tabara cercetatorilor care chiar saptamana trecuta au organizat mitinguri in fata Guvernului si Parlamentului. Sindicalistii vor avea chiar astazi o intalnire cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, în legătură cu modul în care sunt cheltuiţi banii alocaţi cercetării.

Pe de alta parte va amintim, reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit ca discuţiile privind majorările salariale din acest an să aibă loc după 15 aprilie, pe baza performantelor. In acest an salariile nu vor creste decat cu 5 procente, in doua transe; aprilie si octombrie. (AO.15.02.09)