Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: lupte pentru centrul economic Alep

siria.jpg

Siria: lupte pentru centru economic Alep. REUTERS/Shaam News Network/Handout

Forţele siriene fidele regimului Bashar al Assad continuă bombardamentele aeriene şi terestre asupra capitalei economice siriene, Alep. CNN relatează că până acum ar fi murit 40 de oameni. Ieri, luptele din întreaga Sirie au lăsat în urmă 200 de morţi.

Tancurile, avioanele de luptă şi elicoptere militare lovesc în continuare poziţiile rebelilor din oraşul Alep. Pe străzi, au loc lupte sporadice între rebeli şi forţele pro-Assad. Tancurile lansează atacuri de mortiere, elicoptere mitraliază cartierele controlate de rebeli.

Statele Unite au declarat că se tem că astăzi ar putea avea loc un masacru în acest oraş. Miza este mare, potrivit analiştilor: dacă Alepul va fi pierdut, regimul Assad va cădea rapid.

La fel de bine însă se poate repeta scenariul de la Damasc, unde forţele lui Assad au intervenit masiv, iar rebelii au pierdut teren. La Alep, rebelii au controlul asupra cartierelor din est şi din vest. Controlează şi patru din cele cinci şosele care leagă oraşul de aeroport.  Forţele regimului cotrolează însă principale căi de acces în oraş şi drumurile din Alep, dar şi arterele comerciale.

Deocamdată opozanţii au reuşit să scape de tiruri pentru că sunt în permanentă. Zeci de mii de de locuitori şi-au părăsit casele şi s-au refugiat în mişcare adăposturi improvizate, în special şcoli.

Spitalele sunt şi ele improvizate în interiorul caselor. “Pe fiecare stradă, avem câte o maşină gata să transporte răniţi”, a declarat unul dintre comandanţii rebelilor, Mustafa Abdullah. Acesta recunoaşte însă că va fi extrem de dificil să scoată răniţii din oraş.

Misiunea va fi cu atât mai dificilă cu cât Crucea Roşie a anunţat că îşi mută temporar o parte din personalul din Siria în Liban, din raţiuni de securitate. Şi Semiluna roşie a anunţat că renunţă la o parte din activităţile de la Alep.

Deocamdată, ambele tabere îşi adună toate forţele de care dispun. Rebelii plănuiesc să mai cheme încă 300 de luptători la Alep, unde se află deja 18 din cele 22 de unităţi ale brigăzilor militanţilor. Însă armamentul de care dispun rebelii este insuficient pentru a ţine piept atacurilor forţelor lui Assad. 

Forţele guvernamentale intenţionează să încercuiască total Alepul, apoi să bombardeze zonele controlate de rebeli şi spitalele, a mai declarat Abdullah la CNN. Potrivit postului de televiziune, sute de protestatari mărşăluiesc pe străzile din Alep cântând şi ducând cu ei pancarte pe care scrie “suntem aici pentru toate oraşele siriene devastate” şi “suntem cu toţii sirieni!”. Şi alte oraşe se află sub tirul forţelor preşedintelui Assad. Printre acestea – Daraa, Idlib şi Homs.

Vecinii Siriei sunt şi el în alertă. Joi noaptea, un schimb de focuri a avut loc între soldaţii sirieni şi cei iordanieni. Un convoi de refugiaţi sirieni încerca să treacă graniţa, iar forţele lui Assad au deschis focul şi au încercat să-I urmărească. Un copil sirian din convoi a fost ucis, iar un soldat iordanian – ucis. Cea mai dură poziţie o are însă Turcia.

Şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, a avertizat vineri că Turcia nu va tolera prezenţa organizaţiilor "teroriste" precum PKK sau al-Qaida în apropierea frontierelor sale cu Siria. Premierul RecepTayyp Erdogan a acuzat miercuri seara regimul de la Damasc că a "încredinţat" cinci zone din nordul Siriei, Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi reţelei sale din Siria, Partidul pentru Uniune Democratică (PYD), ca un gest de ostilitate împotriva Turciei. Kurzii reprezintă aproap 9 % din cei 23 de milioane de sirieni şi denunţă de câteva decenii discriminarea lor sub regimul lui al-Assad. Oficialii turci nu audat detalii despre ce măsuri intenţionează să ia Ankara.

Potrivit unor ştiri publicate de Reuters însă, Turcia a pus pe picioare, împreună cu Arabia Saudită şi Qatarul o bază secretă la graniţa turco-siriană pentru a trimite echipament militar şi pentru comunicaţii rebelilor.

Turcia este cea care controlează baza de la Adana, unde există deja o bază americano-turcească, relatează Reuters, citând surse diplomatice din Qatar. Turcia a negat informaţiile. Atât Turcia, cât şi Arabia Saudită şi Qatarul sunt sunnite, la fel ca majoritatea populaţiei siriene. Circa 20 de generali sirieni care au dezertat se află acum în Turcia.