Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situaţia sistemului bancar din România nu este tocmai "roz"

situatia-sistemului-bancar-romania-nu-este-tocmai-roz.jpg

Theodor Stolojan atrage atenţia asupra pierderilor din sistemul bancar românesc.

Theodor Stolojan avertizează că sistemul bancar din România nu are o situaţie "atât de roz cum este prezentată", dar că "nu este nici tragică!". Eurodeputatul PDL spune la RFI că "băncile încă nu ştiu dacă au atins vârful de pierderi rezultat din creditele cu buletinul".

Theodor Stolojan atrage atenţia că pierderile băncilor româneşti au crescut "foarte mult". "Eu vreau să precizez foarte limpede, nu ştiu dacă aţi observat în ultimele rezultate financiare anunţate pentru sistemul bancar din România, volumul pierderilor înregistrate de bănci româneşti, în România a crescut foarte mult în trimestrul doi. Deci situaţia sistemului bancar din România nu este atât de roz cum este prezentată, nu este nici tragică! Problema e că băncile din România încă nu ştiu dacă au atins vârful de pierderi rezultat din acele credite cu buletinul, credite acordate în condiţii foarte uşoare din perioada de până la sfârşitului 2008. Deci băncile româneşti încă nu ştiu dacă au atins vârful", explică europarlamentarul PDL.

În opinia lui Theodor Stolojan, "pericolul este că băncile deşi vorbesc una, de fapt fac alta. Băncile spun că nu au cereri de creditare din economie, în realitate băncile româneşti nu au încotro, sunt într-o situaţie de expectativă, pentru că încă nu cunosc exact până unde se întinde volumul pierderilor din acele credite fantomă date până la sfârşitul lui 2008".

 
Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre sistemul bancar din România