Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Soluţii pentru Grecia

Mai marii europeni caută soluţii pentru reducerea datoriilor Greciei. Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la o strategie similara celebrului plan Brady, prin care America de Sud a fost scoasă din faliment în anii 1980.

Acest plan presupune în primul rând ca Grecia să se împrumute prin intermediul noului mecanism de salvare al zonei euro. UE şi FMI vor prelungi apoi la 30 de ani termenele de rambursare pentru creditele lor.

Grecia este primul stat din zona euro care a apelat la ajutorul financiar european, în primăvara anului trecut, primind împrumuturi de 110 miliarde de euro, după ce statul nu s-a mai putut finanţa de pe pieţele de capital din cauza îngrijorărilor invesitorilor legate de datorii şi deficitul bugetar, notează Reuters.

Datoria publică elenă ar putea urca la 158% din Produsul Intern Brut în 2013, nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti.

Ministrul elen de Finanţe, George Papaconstantinou, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că se duc discuţii informale referitoare la găsirea unor modalităţi pentru reducerea datoriei greceşti fără retructurarea acesteia, printre care răscumpărarea de obligaţiuni.