Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Soţii Ceauşescu, deshumaţi

Soţii Ceauşescu au fost deshumaţi, miercuri, pentru a se afla dacă rămăşiţele din cele două morminte sunt sau nu ale lor. Deshumarea lor are loc la cererea lui Valetin Ceauşescu, singurul fiu în viaţă al soţilor Ceauşescu. El vrea să afle dacă cei doi sunt îngropaţi în cimitirul Ghencea. Potrivit directorului general al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), Dan Dermengiu, testele ADN în cazul soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu ar putea dura şi şase luni. Ascultă ce spune istoricul Adrian Cioroianu. (audio)

Soţii Ceauşescu sunt deshumaţi miercuri pentru a se afla dacă rămăşiţele din cele două morminte sunt sau nu ale lor. Deshumarea lor are loc la cererea lui Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu. El vrea să afle dacă cei doi sunt îngropaţi în cimitirul Ghencea.

Valentin, singurul copil al soţiilor Ceauşescu aflat în viaţă, a cerut prelevarea de probe pentru testare ADN. În acest fel, medicii de la IML ar urma să stabilească dacă rămăşiţele părinteşti aparţin celor doi. După deshumare şi prelevarea probelor, rămăşiţele pământeşti au fost reînmormântate.

Potrivit directorului general al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), Dan Dermengiu, testele ADN în cazul soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu ar putea dura şi şase luni dacă solul în care au stat sicriele a avut multă umiditate, îngrăşăminte sau acid.

La rândul său, Vladimir Beliş, fostul director al Institutului de Medicină Legală, spune că a semnat certificatele de deces ale soţilor Ceauşescu la cererea generalului Victor Athanasie Stănculescu. Documentul a fost semnat după cinci zile de la execuţie, adică pe 30 decembrie 1989, fără însă ca Beliş să fi văzut cadavrele.

El relatează că actele care confirmau decesul soţilor Ceauşescu era semnat deja de doi medici militari, pe care nu a avut ocazia să-i întâlnească.

"Am fost chemat de generalul Victor Athanasie Stănculescu şi pus să semnez certificatele de deces ale lui Nicolae şi Elena Ceauşescu. Nu i-am văzut pe cei doi. Potrivit legii de atunci, la orice execuţie trebuia să asiste un legist. Eu nu am fost chemat", a spus profesorul Vladimir Beliş, citat de Mediafax.

Istoricul Adrian Cioroianu (audio) spune la RFI că "trebuia să vină şi acest moment. Probabil că vom scăpa de unele legende care au însoţit moartea familiei Ceauşescu dar nu cred că acest demers va duce neapărat la sfârşitul întregii poveşti.

"În bunã parte aşteptarea încã există. Din moment ce noi nu ne-am despãrţit practic de Ceauşescu în acest timp. Uitaţi cât de prezent este începând de la discursul contestar pânã la reclamele de televiziune. Ceauşescu a fost foarte prezent în aceşti 20 de ani. A apărut şi în manifestaţii sindicale ale celor care doreau mărirea salariilor. Drept care, probabil, pentru această parte din Românie dezhumarea lui şi sper convingerea noastrã că el este cel depus acolo iatã, se întâmplã" spune Adrian Cioroianu.

În aprilie 2005, Zoia Ceauşescu, fiica lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a cerut concesionarea mormintelor părinţilor săi. Atunci, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a depus la instanţă un act în care spunea că nu poate onora cererea pe motiv că nu există nici un document oficial care să ateste că acolo este înmormântat cuplul Ceauşescu.

În 30 septembrie 2005, Judecătoria sectorului 5 a respins cererea Zoiei Ceauşescu, dar obliga Ministerul Apărării Naţionale să demonstreze cu acte că soţii Ceauşescu se află în mormintele respective.

După 4 ani de procese, Valentin Ceauşescu şi cumnatul său Mircea Oprean au obţinut în 2009 certificatul de concesiune a mormintelor.

 
Istoricul Adrian Cioroianu ]n dialog cu Magda Prelipceanu