Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


S&P ar putea reduce ratingul a 15 state din Zona Euro, inclusiv Germania şi Franţa

foto-reuters.jpg

S&P a plasat "sub supraveghere negativă" notele de îndatorare pe termen lung pentru 15 state din Zona Euro. Foto: Reuters

Agenţia de evaluare financiară americană Standard and Poor's (S&P) a anunţat că intenţionează să reducă nota de solvabilitate pe termen lung pentru şase ţări din Zona Euro notate cu "AAA" şi pentru alte nouă ţări din zonă. S&P afirmă că a plasat "sub supraveghere negativă" notele de îndatorare pe termen lung pentru 15 state din Zona Euro, inclusiv pe cele pe care le atribuie Germaniei, Austriei, Finlandei, Franţei, Luxemburgului şi Olandei, şase ţări notate cu cea mai bună notă posibilă.

Dintre cele şase ţări ameninţate de S&P că îşi vor pierde nota "AAA", Franţa este singura pentru care agenţia ia în considerare o reducere a ratingului cu două trepte. Aceste "plasări sub supraveghere sunt motivate de convingerea noastră că tensiunile sistemice din Zona Euro au crescut în ultimele săptămâni până la punctul în care se fac presiuni asupra gradului de solvabilitate al Zonei Euro în ansamblul său", scrie agenţia.

Singurele ţări din Zona Euro care nu sunt afectate de anunţ sunt Grecia, al cărei rating corespunde în prezent deficitului de plăţi, şi Ciprul, pentru care S&P a plasat anterior nota de îndatorare pe termen lung sub "supraveghere negativă".