Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania aşteaptă un semn de la Eurogrup

spania-asteapta-un-semn-eurogrup.jpg

Eurogrupul discută luni seară despre Spania.

Miniştrii de Finanțe ai zonei euro (Eurogrup) vor încerca să încheie luni un acord politic privind memorandumul care ar trebui să deblocheze ajutorul financiar pentru sectorul bancar spaniol. Dacă se ajunge la un compromis, documentul va fi semnat până la sfârşitul lunii iulie, iar ajutorul va deveni efectiv în toamnă.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Conținutul provizoriu al acestui document, numit Memorandum de Înțelegere, a fost negociat în ultimele două săptămâni la Madrid, de către autoritățile spaniole, împreună cu o delegație a Comisiei Europene, în permanență asistată de experți de la Autoritatea Bancară Europeană, Banca Centrală Europeană si Fondul Monetar Internațional.

Negocierile au loc într-un context nefavorabil  Spaniei, datoria suverană suportă din nou presiunea investitorilor, pe piețele secundare de capital, rentabilitatea bonului de tezaur cu scadență la zece ani a trecut din nou peste 7%, iar Olanda si Finlanda si-au declarat fățiș dezacordul față de cumpărarea de bonuri de tezaur spaniole si italiene, ceea ce l-a determinat în cele din urmă pe  ministrul spaniel de Externe, Garcia Margallo, să le ceară celor două state să-și respecte cuvântul dat, deoarece "acordurile trebuie să fie îndeplinite", cu referire directă la deciziile luate la summit-ul european din 28 şi 29 iunie de la Bruxelles.

Din detaliile care au fost filtrate către presă, acordul va pune accentul pe condițiile care se vor impune băncilor în particular, dar nu va fi lipsit de condiții generale pentru sistemul bancar în ansamblu. Entitățile financiare, beneficiare ale asistenței, va trebui să accepte planurile de restructurare ale CE, să-si vândă activele și să-și închidă o parte dintre filiale. Comisia Europeană este partizana înființării unei bănci care să reunească toate activele toxice, adică terenuri si clădiri care încă sunt contabilizate în bilanțuri la prețul inițial al ipotecii, dar care acum au o valoare de piață mult mai mică, din cauza falimentului pieței imobiliare.

O astfel de bancă ar putea degreva celelalte entități financiare de povara acestor imobile si le-ar da posibilitatea să opereze la valoarea lor reală. De asemenea, mai sunt și alte detalii ale memorandumului care încă sunt aproximate, precum: termenul de rambursare, care va fi de peste 15 ani; dobânda care va oscila undeva între 3 și 4 procente și suma care va fi cuprinsă probabil  între 50 si 62 de miliarde de euro, conform estimărilor recente ale agențiilor Oliver Wyman și Roland Berger.

Între timp, alte patru firme de audit vor face o analiză mai detaliată, stabilind până la sfârșitul lunii numele băncilor care vor fi recapitalizate și suma care va fi necesară fiecăreia.

Deocamdată, recapitalizarea directă a băncilor, cel mai important obiectiv al Executivului de la Madrid, ocolind responsabilitatea statelor, așa cum au reușit în cele din urmă Monti si Rajoy să-si convingă partenerii europeni în ultimul Consiliu European, nu este posibilă, mecanismul european de supervizare bancară, care ar trebui să coordoneze această injecție de capital ”nu va deveni efectiv până în a doua jumătate a anului viitor”, conform ministrului german al Finanțelor, iar banca spaniolă trebuie să-și rezolve problemele acum.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de luni, un alt important obiect al negocierilor va fi deficitul bugetar spaniol. Ministrul Economiei, Luis de Guindos, care va fi prezent la reuniune speră să-și convingă partenerii să dea un nou termen obiectivelor de deficit convenite anterior. El speră ca procentul de deficit pe anul în curs să fie relaxat de la 5,3% la 6,3%, iar obiectivul de 3% să fie amânat pentru anul 2014, în loc de 2013.

Se pare că cei 17 sunt dispuși să acorde un nou răgaz Spaniei, cu condiția ca Executivul de la Madrid să prezinte un nou pachet de ajustări bugetare și să-și asume recomandările Comisiei Europene, adică: mărirea TVA-ului si eliminarea avantajelor fiscale pentru achiziționarea de locuințe. Ministrul Finanțelor, Cristóbal Montoro, a ieșit luni în întâmpinarea acestor pretenții, pentru a facilita sarcina lui de Guindos, anunțându-și disponbilitatea de a mări Taxa pe Valoarea Adăugată la mai multe servicii si produse.

 
Madrid, Mugur Chiujdea, despre Eurogrup şi sectorul bancar spaniol