Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: Băncile au devenit ținta nemulțumirii populare

espagne-10.jpg

Spania: Băncile au devenit ținta nemulțumirii populare

Greva generală reuşeşte să paralizeze întreaga Spanie. Conform datelor furnizate de sindicate, cel puţin 80% din toată activitatea economică este oprită datorită participării la grevă. Sunt platforme industriale unde nu se lucrează absolut deloc, uzinele Seat, Ford, Opel, Nissan, Peugeot şi Iveco au oprit activitatea în totalitate.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

De asemenea operaţiunile portuare sunt blocate în mai multe oraşe, cum ar fi în Malaga, Valencia, Bilbao, Insulele Baleare, Tenerife sau  La Coruña.  În reţeaua sanitara sunt asigurate servicii minime iar la şcoală nu toţi elevii au reuşit să ajungă datorită grevei din transportul public, care funcţionează la doar 30% din capacitatea normală.

Din cele 2300 de operaţiuni aeroportuare care au loc zilnic în Spania, astăzi au fost  anulate peste 700 de zboruri. Multe şosele sunt  blocate de pichetele de grevişti, aici este locul unde au loc cele mai multe incidente. Până acum s-au operat cel puţin 82 de arestări, iar 24 de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine.

În Madrid au fost arestate peste 30 de persoane, multe dintre ele în centrul irașului când greviştii au încercat să blocheze arterele principale şi atunci când coloanele de studenţi se îndreptau  spre zona centrală.

În Congresul Deputaţilor, camera inferioară a Parlamentului, s-a dezbătut legea bugetului într-o atmosferă de asediu, clădirea este protejată de mai multe șiruri concentrice de poliţişti, iar înăuntru opoziţia socialistă s-a prezentat la dezbateri cu pancarte în favoarea greviştilor.  De fapt socialiştii au declarat făţiş că susţin protestul şi s-au implicat într-un prealabil război mediatic emiţând spoturi în care cereau populaţiei să participe la grevă. Alfredo Pérez Rubalcaba, liderul opoziţiei, reproşează guvernului conservator, că „la adăpostul crizei, vrea să distrugă statul bunăstării”.

La rândul lui, mesajul guvernului este acelaşi: „Nu putem să cheltuim mai mult decât avem, politica echilibrului bugetar este singura care ne poate scoate din recesiune”, greva este o risipă. De asemenea conservatorii au reproşat  şi au readus aminte socialiştilor că în 2010 nu au sprijinit greva generală îndreptată atunci împotriva cabinetului Zapatero.  

Barometrul participării la grevă se măsoară prin consumul de energie electrică luând ca referinţă ziua de miercuri a săptămânii anterioare.  Autorităţile minimalizează participarea la grevă, susţinând că faţă de greva din martie, când la primele ore ale dimineţii consumul scăzuse cu peste 20%, acum a fost doar cu doar 16% mai puţin, ceea ce în opinia lor înseamnă o participare mai redusă la protest.

Sindicatele analizează cu grijă aceste date deoarece sunt voci care pun deja sub semnul întrebării credibilitatea şi capacitatea acestora de a aglutina nemulţumirile sociale generate de politica agresivă de austeritate a cabinetului conservator. 

Dacă protestul se va bucura în cele din urmă de succes, va fi  un avertisment pentru premierul Mariano Rajoyşi probabil va trebui să implice organizaţiile muncitoreşti într-un dialog social, pentru că revendicarea principală a acestui protest este organizarea unui  referendum care să judece politica  de austeritate a guvernului.

 În acest moment străzile Madridului sunt pline cu grevişti, indignaţi şi studenţi, existând o puternică stare de tensiune între forţele de ordine şi mulţime, mai multe elicoptere survolează zona centrală în permanenţă.  

Organizatorii acestui protest, aşa numită platformă „Summitul Social”, din care fac parte peste 150 de organizaţii, au planificate mitinguri în această după-amiază, în peste o sută de oraşe spaniole, mitinguri la care se aşteaptă participarea greviştilor, dar şi a tinerilor, a şomerilor şi a pensionarilor, de fapt principalele victime ale recesiunii economice.Imaginile cele mai frecvente a protestelor de astăzi, sunt  sediile băncilor arse și lozinci care culpabilizează sistemul bancar de recesiunea economică.