Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania trebuie să ceară oficial un împrumut până în 25 iunie

spania-trebuie-sa-ceara-oficial-un-imprumut-25-iunie.jpg

Premierul spaniol, Mariano Rajoy (Foto: Reuters/Edgard Garrido)

Se ştie de acum că băncile spaniole ar putea avea nevoie de o sumă mai mică de 100 de miliarde de euro. Cererea trebuie făcută până luni, 25 iunie, a precizat joi seară la Luxemburg preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, în urma reuniunii miniştrilor de Finanţe.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Suma exactă necesară băncilor spaniole va fi cunoscută mai târziu, după ce un protocol de restructurare a sectorului bancar va fi realizat. Dar o estimare independentă făcută de două cabinete germane situează această necesitate la 62 de miliarde de euro.

Autorităţile spaniole trebuie să facă însă oficial zonei euro cererea de finanţare, pentru care aceasta s-a arătat gata să ajute. Eurogrupul cere prin urmare Spaniei să facă acest pas până lunea viitoare, 25 iunie. Protocolul amintit trebuie finalizat până în data de 9 iulie, a precizat comisarul European al Afacerilor Monetare, Olli Rehn.

Se ştie acum şi de unde vor veni banii pentru împrumut. Este vorba despre o  contribuţie a celor două fonduri de criză pe care UE le posedă acum: Fondul European de Securitate Financiară şi Mecansimul European de Stabilitate.

Cel din urmă este un instrument nou, care nu a primit încă toate ratificările statelor membre, de aceea implicarea lui nu este posibilă imediat.

Într-un dosar adiacent şi la fel de fierbinte, Jean-Claude Juncker a adăugat că planul de austeritate al Greciei va fi modificat de experţii europeni şi cei ai FMI. Aceştia se vor afla în Grecia deja la începutul săptămânii viitoare.

Atena îşi doreşte un plan mai flexibil de reforme, astfel încât recesiunea economică să fie înlocuită în fine cu o creştere economică.

Prezentă la reuniunea de la Luxemburg, directoarea FMI, Christine Lagarde, a recunoscut însă că şantierul pentru Grecia este anevoios, fiindcă nu are precedent.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Eurogrup şi criza din Spania