Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania - a treia reformă a sistemului bancar

spania-euro-spaniol.gif

Sursa: money.aol.co.uk

În doar 8 luni de guvernare, executivul premierului Mariano Rajoy a aprobat deja a treia reforma a sistemului financiar, de această dată fiind o condiţie pe care Spania trebuie să o îndeplinească în contrapartida la cele 100 miliarde de euro pe care le va primi pentru asanarea sistemului bancar. Dar, de asemenea, acest început de lună septembrie va debuta și cu intrarea în vigoare a unor  măsuri  care marchează agresiva politică de austeritate a guvernului de la Madrid, precum creșterea TVA-ului sau eliminarea asistenței medicale pentru imigranți.

Conform acestei noi redactări a legislaţiei financiare va fi infiinţată o, asa numita “bancă rea”. O entitate  care va reuni toate activele toxice, adică, imobile, ipoteci sau alte produse financiare devalorizate,  ale băncilor care sunt recapitalizate cu banii statului, pentru a le repune în cele din urmă în circuitul comercial.

Majoritatea experţilor din branşă coincide  în opinia, că decretul,  adoptat  în ultima şedinţa de guvern, va schimba radical legislaţia din domeniu și se va converti într-un mecanism de soluţionare a crizei financiare, care până acum lipsea Spaniei. De la această reformă se speră  dinamizarea piaței imobiliare, și a creditelor, blocată de reticența băncilor în a vinde  aceste imobile, datorită profundei  devalorizări a pieței. 

Decretul va atribui noi prerogative Băncii Naţionale a  Spaniei, dar și  Fondul pentru Restructurare Bancară, entitate supusă direct executivului. Aceasta din urmă  va putea interveni în restructurarea băncilor și de asemenea va putea decide lichidarea entităţilor financiare al căror cost de recapitalizare depăşeşte valoarea activelor pe care le deţin.

În ceea ce priveşte, așa numita ” banca rea”, este interesant de remarcat faptul, că aceasta va fi o societate anonimă de gestionare a activelor, care va avea  mâna liberă să cumpere și să vândă orice fel de imobile și produse financiare.     Această bancă  nu va fi supusă în totalitate llegislației comerciale, pentru a putea a câștiga un plus de fexibilitate. Conform noului decret trebuie sa  fie operabilă până la sfârșitul lunii noiembrie.

Nu este nimic original în a apela la o astfel de soluție pentru  a pune capăt prelungitei crize financiare, astfel de băncii au mai fost imființate în Germania sau Norvegia. Ultima dată s-a apelat la o astfel de soluție în Irlanda, unde o astfel de bancă a cumpărat ipoteci în valoare de peste 70 de miliarde de euro, la mai puțin de jumătate din preț.

În acest moment respectiva bancă a reușit să vândă o mare parte din imobile cumpărate și să sa obțina importante  profituri.

O altă noutate pe care o impune noul decret este limitearea câștigurilor  celor care conduc băncile supuse recapitalizării la un salariu anual de 500 de mii de euro, după ce această sumă fusese deja redusă, cu căteva luni în urmă, la 600 de mii

De la 1 septembrie creste T.V.A.-ul 

Luna septembrie va aduce si alte noutăți in societatea spaniolă.

Începând de sâmbăta va intra în vigoare creşterea TVA-ului,  una dintre măsurile de austeritate cu care guvernul spaniol speră să  aducă un aport pozitiv de aproape 8 miliarde de euro la bugetul de stat.

Conform Organizaţiei Consumatorilor, majorarea Taxei pe Valoare Adaugată , va presupune o creşterea cheltuielilor anuale  cu peste  470 de euro pentru familie.

Deşi iniţial s-a anunţat ca valoarea acestui impozit va creşte  de la 18 la 21% , respectiv de la 8  la 10% în forma redusă, ulterior, prin schimbarea categoriei de impozitare s-a constatat că sunt multe produse și servicii al căror preţuri va creşte mult mai consistent. Spre exemplu rechizitele vor crește de la 4 la 21%, iar cinematografele, teatrele, ca și toate celelate produse din lumea spectacolului, precum si multe alte servicii, vor trebui să adauge  prețurilor  o taxă de 21%, față de doar 8 % cât era până acum.

Unii imigranţi vor rămâne fără asistență medicală

De asemenea, tot sâmbătâ, va intra în vigoare o altă controversată și nepopulară reforma a Guvernului conservator. Începând de la 1 septembrie vor fi lipsiți de asistență medicală toți imigranții care nu au o situație regularizată pe teritoriul Spaniei. Reformă pentru care Mariano Rajoy a primit multe reproșuri, atât din partea sindicatelor sau a asociaților imigranților, cât și din partea unor organizații  medicale care au refuzat să se supună  măsurii. Dar cel mai important afront l-a primit executivul din partea câtorva comunități autonome, care refuză să aplice măsura și probabil cel  mai  dur a fost să se confrunte cu refuzul Galiției, regiune guveranată de propriul Partid Popular al premierului  Mariano Rajoy, care va continua să ofere asistență medicală celor care nu au o situație regularizată pe teritoriul Spaniei.