Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spaniolii se pregătesc pentru sărbătorile austerității

madrid.jpg

Spaniolii se pregătesc pentru sărbătorile austerității. REUTERS/Sergio Perez

Se apropie epoca sărbătorilor de iarna, iar fervoarea cumpărăturilor din anii trecuți a fost înlocuită de frustrarea recesiunii, care adânceşte minusurile din bugetul fiecarei familii. 

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Imaginea furnicarului de oameni care trăgeau dupa ei voluminoase sacoșe cu cadouri , a fost inlocuită de furia mișcărilor sindicale, o deja binecunoscută imagine a peisajului stradal  și a buletinelor de știri.

 Acum 6 ani cănd economia iberica fierbea, sub impulsul boom-ului imobiliar,   memoria colectivă încă păstra proaspată amintirea perioadei saraciei anilor ’80 – ‘90 , care a fost depașită  în ritmul amețitor al speculațiilor imobilare. Așa se explică și bunăvoința cu care a fost primită comunitatea românească pe aceste meleaguri.   Disperarea cu care  compatrioții noștri  își părăseau țara pentru a-și căutau de lucru aici, era privita cu multă toleranță și compasiune, “Așa am fost și noi până acum câțiva ani”, obișnuiau să spună spaniolii,” până am intrat în UE, căutam de lucru prin Franța, Germania, Elveția sau Argentina, iar acum ne-am întors acasă și avem de toate”, adăugau încurajator.  O efemeră prosperitate care s-a spulberat  în doar tei ani de criza economică.

A venit iarăși decembrie, dar a venit fără  cel de-al 14-lea salariu pe care Rajoy l-a taiat încă din vară tuturor bugetarilor, dar  pe care a avut grijă să-l impoziteze, sub promisiunea că va fi recuperat în anii următori. Spaniolii sunt mai săraci ca niciodată, somajul a ajuns la peste 25% din populația activă, iar cei care au de lucru își ajustează cheltuielile, pentru a-și ajuta copiii sau nepoții.

 Bugetul  de Craciun a fost și el ajustat cu mare atenție.  Conform unui studiu realizat de Federația Utilizatorilor și Consumatorilor,  spaniolii nu vor mai deschide punga cu aceeași generozitate, ca în anii trecuți, atunci când vor trebui să aleagă cadouri pentru cei dragi.  Aceeași analiză  ne releva faptul că spaniolii vor reduce cheltuielile de sărbători  la o medie  514 de euro, adică cu 46 euro mai puțin decât anul trecut si cu 300 euro mai puțin decât în 2008, înainte de începerea crizei.

Criza modifica  obiceiurile si cheltuielile de Crăciun.  “Ne asteaptă o tristă sărbătoare a austerității”, afirma un părinte, care căuta cadouri pentru cei mici. “Toți suntem sătui de a invoca criza, dar asta este, nu avem ce să facem” se confesa resemnat un cumpărător într-un cotidian spaniol . Rata  șomajului crește zilnic, la asta se adauga creșterea din acest an a TVA-ului,  pierderea puterii de cumpărare a pensiilor  și eliminarea celui de al 14-lea salariu  , un cumul de măsuri austere pe care comercianții le privesc cu disperare, încercând să le contracareze cu fel de fel de oferte si reduceri de preț , pentru a-și mări vânzările. 

După cum informeaza, Institutul Național de Statistică,  vânzărilor cu amănuntul  înregistreaza o scadere de  5,9% față de  anul anterior,  serviciile suportă deja  o reducere de 16,8% față de aceeași perioada a anului 2011, iar vănzarea de carte s-a redus cu 20% în ultimii 3 ani.

Între timp primăriile au început să împodobească străzile cu lumini și tot felul de podoabe de Craciun, pregatiri pe care le fac tot sub semnul austeritatii, deoarece, ca niciodată  până acum când ne surprindeau cu inedite scenarii de sărbători, revin la  deja cunoscutele  instalații și podoabe din anii anteriori.