Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stabilitatea financiară mondială este în pericol

fmi-numele-fmi-un-perete.jpg

FMI este sceptic în privinţa reluării creşterii economice la nivel mondial.

În contextul Forumului Economic de la Davos, care începe miercuri, 26 ianuarie, Fondul Monetar Internaţional publică un raport, din care reiese că la orizontul economiei mondiale se întrevăd noi turbulenţe.

Stabilitatea financiară mondială este în pericol, chiar dacă anul 2011 va fi unul al reluării creşterii economice, cu ritmuri diferite. Iată una din concluziile principale ale acestui raport.

Dacă ar fi să recurgem la o metaforă meteorologică, putem spune că tot felul de nori grei se acumulează la orizont : criza datoriei publice în zona euro, criza care nu s-a încheiat din domeniul imobiliar în Statele Unite, fenomenul şomajului în creştere la nivel planetar, presiunea inflaţionistă în ţările în curs de dezvoltare, speculaţiile excesive pe unele pieţe (cum ar fi cea a materiilor prime şi a unor produse alimentare de bază).

După ce anul trecut ritmul de creşetere economică pe planetă a fost de 5%, 2011 se anunţă cu un un ritm de 4,4 procente.

Cei care credeau deci că anul 2010 a fost unul foarte prost riscă să descopere, în comparaţie cu ceea ce s-ar putea întîmpla în lunile viitoare, că 2010 a avut totuşi o faţă umană.

Din tabloul prezentat de FMI mai rezultă că economia planetară este pe cale să redemareze cu două viteze : foarte lent în Europa, modest în Statele Unite, dar spectaculos în China, India şi chiar Brazilia.

Fondul Monetar Internaţional mai avertizează că lumea are nevoie de nişte reforme structurale, de natură să stabilizeze pieţele şi finanţele mondiale pe termen lung.

În privinţa iniţiativelor legate de reforma sistemului financiar mondial, FMI este de părere că aceste iniţiative dau semne de oboseală. Poate că Franţa care asigură în prezent preşedinţia grupului G20 va relansa însă şantierul reformelor, cu ambiţii mai mari.