Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Standard & Poor's reduce nota datoriei suverane spaniole

Economia spaniolă  continuă să genereze neîncredere și este considerată în acest moment cel mai important focar de instabilitate al Eurozonei. Lipsa de transparență a executivului de la Madrid în ceea ce priveste intentia de a solicita un nou plan de asistență financiară, continuă să genereze cele mai sumbre previziuni  în ceea ce priveste viitorul economiei iberice.

Iminența unui al doilea plan de salvare – care, conform unui curent de opinie, asteaptă  doar aprobarea Angelei Merkel –  creeaza o tensinată expectativă și s-a convertit în principalul obiect de analiză pentru  agențiile de rating. Rata ridicată a șomajului, ca și continua recesiune economică, a detrminat cunoscuta agenție americană Standard & Poor's să coboare  semnificativ calificativul  datoriei suverane spaniole.

 În acest context marcat de multă tensiune si de repetate semnale că economia spaniolă nu reuseste să găsească drumul recuperării, ultimul raport al agenției americane Standard & Poor's  reduce cu două trepte nota datoriei suverane , de la BBB+, la BBB-, lasând-o cu doar o treaptă deasupra nivelului speculativ maxim.

Agenția de rating  menține o perspectivă negativă în ceea ce privește viitorul economiei  spaniole, apreciind că va fi în continuare  victima aceastei  "recesiuni profunde", care " limitează opțiunile  politice"  ale  cabinetului conservator de la Madrid, prizonierul  "lipsei de claritate a politicii zonei euro", dupa cum se afirmă în conținutul raportului.

De asemenea semnalizează faptul că reținerea unor membrii ai Eurozone, în a-și asuma o parte din costurile recapitalizării băncilor, va sfârși în a se converti intr-un important factor "destabilizator" pentru întreaga economie europeană.

 Conform analiștilor  Standard & Poor's, politica economică a  țărilor monedei comune este "lipsită de predictibilitate" și critică lipsa de preocupare  a  Europei  "în a da o soluție problemelor  de finanțare cu care se confruntă în permanență o mare parte din sectorul privat spaniol. "

De asemenea, economiștii firmei de rating avertizează că Spania se confruntă cu "riscuri importante" determinate de  creșterea economică negativă , care va face dificilă  executare legii bugetului, atât în acest an, cât și în anul viitor.

Ca si raportul Fondului Monetar Internațional de acum cateva zile, Standard & Poor's  apreciază ca fiind "prea optimiste" prognozele economice ale  cabinetului Rajoy, în baza carora a fost gandită legea bugetul pentru anul 2013 și pune la îndoială capacitatea Spaniei de a îndeplini obiectivele de deficit datorită "declinului economic continuu,  a ratei soamajului și a intenției executivului  de majorarea pensiilor”.

Dar probabil partea cea mai neplcută a acestui raport se regaseste în recomandările făcute executivului de la Madrid, care, conform agenției, ar tebui sa ia noi măsuri de consolidare fiscală, care foarte probabil se vor traduce prin noi măsuri de austeritate.

" Se percepe o importantă deteriorare a economiei spaniole, ca urmare a situației în care se află finanțele publice, supuse unei crescute presiuni economice și politice în acest moment” justifică în cele din urmă agenția sumbra viziune pe care o are față de economia iberică.

Raportul agentiei s-a convertit în principala preocupare a presei iberice de astazi, iar autoritățile, inițial au raspuns timid la această sumbră panoramă pe care o descrie atât raportul FMI, de aum două zile, căt și proaspăta analiza a agentiei de rating, spunând că vor face tot ceea ce le stă în putință pentru a nu se împlini, aducând drept argument faptul că rezultatele economice din acest moment sunt mai bune decât prognoza  FMI făcută la începutul anului.Dar în cursul zilei au înăsprit tonul arătând cu degetul către politica comunitară și mișcările secesioniste din Catalonia și Țara Bascilor.

Numarul doi al Ministerului Economiei, Fernando Jimenez Latorre a declarat într-o conferință de presă că ”retrogradarea bonurilor de tezaur spaniole se datorează procesului lent  de luare a deciziilor la nivel european, cum ar fi recapitalizarea directă a băncilor, dar și a percepției pe care o poate avea agenția de rating asupra conflictului social care există în proviciile din nordul Spaniei”.

Interesantă a fost și reacția opoziției socialiste care de data aceasta nu a mai fost atat de critică cu politica guvernului conservator, transmițând un oarecare semnal de solidaritate. Secretarul general adjunct al Partidului Socialist, Elena Valenciano, a cerut astazi premierului Mariano Rajoy, să ”se confrunte cu autoritățile Uniunii Europene”  și să le transmiă mesajul  că,” cetățenii spanioli nu pot face mai multe sacrificii ".