Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Standard & Poor's vs Europa. Un val de indignare

indignare-reuters.jpg

Un val de indignare s-a creat în Europa. Foto: Reuters

Un val de indignare s-a creat în Europa după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a anunţat că va reduce nota de solvabilitate pe termen lung pentru şase ţări europene notate cu AAA şi pentru alte nouă ţări din Zona Euro. Franţa, una dintre ţările plasate sub supraveghere negativă, a criticat dur anunţul agenţiei de rating americane.

Parisul, care tocmai anunţase un acord crucial pentru viitorul Zonei Euro, a făcut un duş rece. Ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, s-a arătat contrariat că Standard & Poor's a făcut un astfel de anunţ fără să ţină cont de deciziile anunţate luni de preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel. "Avem nevoie de mai multă integrare, la nivel bugetar, dar nu avem nevoie de un al treilea plan de austeritate. Nu avem nevoie de măsuri suplimentare", a declarat Baroin. Şi preşedintele Zonei Eruo, Jean Claude Junker, a denunţat anunţul Standard & Poor's: este "exagerat, dar şi injust", a spus el.

Berlinul, calm şi calculat. "O provocare înainte de summit"

La Berlin, în schimb, agenţia de rating a fost tratată cu răceala tipic germană: cancelarul Merkel spune că Berlinul are altceva de făcut decât să ţină cont de astfel de avertismente. "Trebuie să punem în aplicare măsurile pe care noi le considerăm importante", a spus Angela Merkel. Şi ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a spus ironic că anunţul e genul de provocare de care Uniunea Europeană avea nevoie înainte de summitul sfârşitului de săptămână. „Nu-mi pot imagina nimic mai eficient”, a spus oficialul german.

Oricum ar fi, anunţul dăunează

Bursele au reacţionat negativ şi au deschis şedinţa de marţi în scădere, iar euro s-a depreciat. O eventuală retrogradare a ţărilor Zonei Euro de către Standard & Poor's riscă să aibă un impact puternic asupra economiei, pentru că îi vor îndepărta şi mai mult pe investitorii de care Europa are acum atâta nevoie. Cel puţin asta spun analiştii de la Barclay's Capital, citaţi de Agenţia France Presse. Aceiaşi analişti avertizează că o retrogradare a Zonei Euro va face dificilă misiunea creării Fondului European de Stabilitate de care e nevoie acum ca de aer. În concluzie, toţi la unison spun că summitul Uniunii Europene va trebui să vină cu decizii importante pentru a se evita un dezastru.

Între timp, liderii europeni continuă pregătirile pentru summit

Marţi a sosit în Germania secretarul american al trezoreriei, Timothy Geithner, care se întâlneşte cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Miercuri, acesta din urmă ar urma să anunţe un nou set de măsuri pentru stimularea economiei europene – analiştii anticipează o scădere a dobânzii de politică monetară a BCE. Marţi şi miercuri, Geithner poartă discuţii cu cancelarul Merkel la Berrlin şi cu preşedintele Sarkozy la Paris.

Ideea este că Statele Unite, îngrijorate de impactul asupra propriei lor economii a unei crize europene profunde, nu exclud un ajutor financiar pentru Europa: deja Rezerva Federală Americană a redus costul de accesare a fondurilor de urgenţă, pe măsură ce tensiunile de pe pieţele financiare europene cresc.