Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Standard&Poor's menţine ratingul BB+ pentru România

România îşi păstrează perspectivele economice bune. Agenţia de rating Standard&Poor's a reconfirmat vineri ratingul României la nivelul "BB+", cu perspectivă stabilă. Calificativul este constrâns de nivelul scăzut de prosperitate şi vulnerabilitatea la şocuri externe, dar susţinut de îmbunătăţirea indicatorilor fundamentali, precum scăderea deficitului bugetar. Agenţia susţine că ratingul ar putea fi chiar îmbunătăţit dacă noul guvern va rezista tentaţiilor unui an electoral şi va avea o politică economică prudentă.

 

Perspectiva stabilă reflectă opinia S&P că România va continua să consolideze finanţele publice, în mare parte în conformitate cu ţintele stabilite, iar dezechilibrele externe vor fi mai moderate faţă de trecutul recent.

Instituţiile financiare străine deţin 83% din activele sectorului bancar din România, din care 39% de către băncile austriece şi 13% în cazul băncilor din Grecia.

S&P consideră că autonomia operaţională a sucursalelor din România ale acestor bănci limitează efectele de contagiune, dacă încrederea în sectorul bancar elen va continua să scadă.

S&P anticipează încetinirea creşterii economice de la 2,5% anul trecut la 1,2%, din cauza cererii externe şi interne mai mici. Pe termen mediu, ritmul de creştere a PIB va ajunge la 3,5%, ca urmare a investiţiilor mai mari, facilitate de utilizarea sporită a fondurilor UE şi de redresarea investiţiilor străine directe, care vor susţine cheltuielile de consum şi exporturile.

Consumul privat este probabil să rămână constrâns pe termen mediu de necesitatea reducerii îndatorii populaţiei, în condiţiile în care creditele în valută, în special în euro, reprezintă circa două treimi din totalul portofoliilor de împrumuturi.

Cursul leului s-a stabilizat, dar este în prezent cu circa 30% mai slab faţă de un maxim atins la jumătatea anului 2007, amplificând presiunea asupra celor cu împrumuturi în valută.

"Autorităţile române au respectat până acum reformele convenite cu FMI în actualul program preventiv. Totuşi, angajamentul pentru reformele structurale sau constrângerile bugetare ar putea fi testate de opoziţia populaţiei, în special în perspectiva alegerilor generale. În plus, încetinirea creşterii economice în Europa ar putea reduce performanţele balanţei de plăţi a României şi ar putea spori vulnerabilităţile finanţării externe", apreciază S&P.

Ratingul României ar putea fi sub presiune în cazul în care ritmul sau amploarea consolidării fiscale ar încetini dincolo de aşteptările S&P sau dacă autorităţile ar devia de la strategia de reformă structurală.

În schimb, ratingul ar putea fi îmbunătăţit dacă guvernul va continua să aplice măsurile structurale pentru îmbunătăţirea competitivităţii şi a creşterii economice, în paralel cu prudenţa fiscală.