Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele membre UE trebuie să investească în energie

energie-regenerabila.jpg

Statele membre UE trebuie să investească în energie

Ţările europene nu au investit suficient în ultimii 20 ani în infrastructura energetică dar se limitează la a stabili în ce culoare să vopsească centralele existente.

Remarca a fost fãcutã ieri de comisarul european pentru energie. Gunther Oettinger a subliniat faptul cã recent China a construit 35 termocentrale.

Nemulţumirea comisarului european pentru energie a fost argumentatã cu cifre. Gunther Oettinger a arătat că, în ultimii 20 de ani, ţările europene nu au investit suficient în infrastructura energetică, pe măsura investiţiilor în infrastructura de transport sau în cea de comunicaţii şi a apreciat că, pentru a atrage investitori privaţi, este necesar ca reglementările de autorizare a noilor proiecte să fie simplificate.

Potrivit comisarului, la nivelul Comisiei Europene va fi decisă reducerea numărului autorităţilor implicate în autorizarea unui proiect energetic. "China a construit în ultima perioadă nu mai puţin de 35 termocentrale, în timp ce în ţările europene se întreabă doar în ce culoare să vopsească centralele energetice existente", a declarat sarcastic comisarul european.

Gunther Oettinger a arătat că interconectarea reţelelor energetice de producţie şi transport către est, proceduri simplificate de autorizare şi o contorizare inteligentă sunt elementele esenţiale pentru a asigura o eficienţă energetică.

În cadrul conferinţei privind finanţarea infrastructurii Europei, organizată la Bruxelles de ALDE şi prezidată de europarlamentarul Adina Valean, comisarul european a pledat pentru un sistem comunitar integrat de producţie şi distribuţie a energiei. Uniunea Europeană va aloca în acest sens 200 de miliarde euro pentru exerciţiul bugetar 2013-2020.

Pe lânga investiţiile în interconectare şi simplificarea procedurilor de autorizare, comisarul UE a atenţionat şi asupra necesităţii implementării unei "contorizări inteligente", care să îi ofere consumatorului toate datele necesare, asemenea unei facturi de telefonie mobilă, pe baza cărora acesta să îşi poată stabili un plan de consum eficient.

"Implementarea unei contorizări inteligente îi va permite, de exemplu, consumatorului să ştie cât plateste ziua sau noaptea sau când poate porni maşina de spălat la un tarif mai mic, contribuind la eficienţa energetică", a precizat comisarul european pentru energie.

 
Andreea Pietroşel despre statele membre UE, şi investiţiile în energie