Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stimulente pentru inspectorii din instituţii publice

leu-bancnota-o-suta-lei-noi.jpg

Inspectorii din instituţiile publice vor primi stimulente financiare.

Inspectorii din instituţii publice, inclusiv primării vor încasa lunar un spor de până la 30% din salariul de încadrare. Iată ce prevede un proiect de lege, care reglementează statutul personalului cu atribuţii de control.

Inspectorii vor primi şi un stimulent financiar echivalent cu 1% din valoarea sumei recuperate de la un datornic, numai dacă prejudiciul descoperit în urma controlului este mai mare de o sută de mii de lei.

Stimulente

Sebastian Oprescu, lider SNFP

AscultăDownload

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu spune la RFI că procentul de 30% este unul mic, însă e bine că există şi acesta.

Sporul salarial şi stimulentul vor fi acordate atât inspectorilor din Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Inspecţia Muncii şi Autoritatea Naţională a Vămilor, cât şi celor din ministere şi primării.

"Ordonatorii de credite vor putea aproba anual acordarea unui spor salarial lunar de maxim 30% din salariul de încadrare pentru persoanele cu atribuţii de control şi vor acorda stimulente celor care, în urma exercitării acestor atribuţii, au descoperit prejudicii sau sume datorate la bugetul de stat sau local mai mari de o sută de mii de lei. Valoarea stimulentelor acordate persoanelor cu atribuţii de control este egală cu un procent de 1% din valoarea prejudiciului", se arată în document.

"Persoana cu atribuţii de control beneficiază de stabilitate în funcţie şi independenţă faţă de orice schimbare politică. Conducătorii entităţilor cu atribuţii de control vor dispune măsuri pentru asigurarea şi respectarea stabilităţii în funcţie a persoanelor cu atribuţii de control în situaţia reorganizării entităţii sau a modificării structurii, atribuţiilor sau denumirii acesteia", mai prevede textul.