Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stolojan, despre criza din Grecia şi Spania: Scăpare nu există! Trebuie adoptată soluţia României

stolojan-criza-grecia-spania-scapare-nu-exista-trebuie-adoptata-solutia-romaniei.jpg

Proteste violente în Grecia, aici în 2010 (Foto: Reuters)

Ţări ca Grecia şi Spania nu vor ieşi din criză prin greve generale, ci prin măsuri de ajustare şi creşterea competitivităţii. Iată ce spune la RFI europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. El declară că "soluţia este cea prin care a trecut şi România".

Theodor Stolojan consideră că "scăpare nu există şi indiferent câte greve generale se vor face, mai devreme sau mai târziu şi Grecia şi Spania şi Portugalia, dar şi Franţa vor înţelege că e foarte complicat să rezolvi o problemă, a lipsei de competitivitate sau a pierderii de competitivitate, e foarte complicat să rezolvi o problemă a îndatorării excesive a unei ţări cum este Grecia sau Spania, prin greve generale şi aşa mai departe".

În opinia lui Stolojan, "soluţia este cea prin care a trecut şi România. Sigur, nu neapărat prin aceleaşi măsuri, dar soluţia e una singură: să te ajustezi la nivelul resurselor pe care le ai, resurse care pot fi produse de tine, ca ţară sau resurse pe care le împrumuţi, în condiţii, însă, de costuri admisibile, nu în condiţiile în care nu mai poţi să susţii datoria externă pe care o faci. Deci din această ecuaţie nu se iese nici prin greve generale, nici prin greve parţiale, ci prin aceste măsuri de ajustare şi creşterea competitivităţii economiilor respective".

Stolojan crede că ajustarea va dura "ani de zile". "Din păcate, nu-i vorba numai de Grecia, e vorba de întreaga economie europeană. Ajustarea va dura ani de zile, pentru că ieşirea dintr-o criză a datoriilor a sectorului financiar are loc prin ani mai mulţi. Iată, intrăm în al cincilea an de când anumite economii, nu numai economiile europene, se străduiesc să iasă din criza în care au intrat la sfârşitul anului 2008", subliniază europarlamentarul PDL.

O grevă generală are loc în Grecia, miercuri, 26 septembrie, faţă de noile măsuri de austeritate pe care Guvernul Samaras le-ar putea anunţa în perioada următoare.

Pe de altă parte, ciocniri violente au avut loc marţi noapte la Madrid, între manifestanţii din mişcarea indignaţilor spanioli şi poliţişti. Aceştia din urmă au folosit gloanţe de cauciuc, pentru a-i ţine la distanţă pe protestatarii furioşi.

 
Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre crizele din Grecia şi Spania