Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stolojan: Nu avem motive să îngheţăm preţul carburanţilor

benzina-pompa.jpg

Guvernul analizează îngheţarea preţului la carburanţi.

România are o problemă "cu capul" în privinţa energiei. Iată ce spune într-un interviu pentru RFI prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan. Pe de altă parte, el declară că nu există motive pentru a îngheţa preţul carburanţilor, aşa cum ar vrea Guvernul.

România nu are argumente pentru îngheţarea preţului la carburanţi, spune Theodor Stolojan. "Deocamdată nu avem motive pentru a lua o asemenea măsură. Cu toată îngrijorarea care există în România la nivelul fiecărui cetăţean, care vede cum creşte preţul la produsele petroliere, din păcate deocamdată Guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea măsură", apreciază fostul prim-ministru de la începutul anilor '90.

Prim-vicepreşedintele PDL consideră că România "are o problemă cu capul în privinţa energiei".

"Eu aş putea să vă spun că România are o problemă cu capul în privinţa energiei, pentru că sunt foarte mulţi economişti care gândesc că dacă ai ţiţei din producţie proprie şi ai gaze naturale din producţie proprie, poţi să le foloseşti la orice preţ doreşti tu. O asemenea concepţie este profund dăunătoare, mai ales că România nu are situaţia Rusiei, care are suficientă energie, o şi exportă şi poate să-şi practice în interiorul ţării, deşi cu anumite consecinţe negative pentru competitivitatea economiei nişte preţuri mici la energie faţă de preţurile internaţionale. România e o ţară care consumă mai multă energie decât produce şi în consecinţă, singurul raţionament care să ajute economia României este de a practica la energie preţurile internaţionale", explică Stolojan.

El mai declară că "preţul ţiţeiului la ora actuală este în jur de 100-110 dolari pe baril sau pe butoi cum se spune, deci nu avem încă argumente. Analize putem face, e bine să ne pregătim".

Guvernul a cerut Consiliului Concurenţei şi Departamentului pentru Afaceri Europene să analizeze dacă e posibil sau nu ca preţul carburanţilor să fie îngheţat. Unele sortimente de carburanţi au ajuns să coste şase lei.

 
Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre preţul carburanţilor