Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stolojan la RFI: Reformarea administraţiei ar fi trebuit să ducă la revenirea la salariile iniţiale ale bugetarilor

theodor-stolojan.jpg

Theodor Stolojan: ”Moneda națională, în mod normal, ar trebui să se deprecieze în mod controlat”

Europarlamentarul PDL Teodor Stolojan, fost premier al României, apreciază la RFI că este de aşteptat ca leul să îşi piardă din valoare anul acesta, dar nu vom avea însă turbulenţe pe cursul leu-euro. Europarlamentarul mai crede că o reformă corectă a sistemului de administraţie publică centrală şi locală ar fi trebuit să le aducă bugetarilor salariile la nivelul de dinaintea tăierii de 25%.

Iată cele mai importante declarații ale fostului premier:

Fără mişcări bruşte pe cursul leu - euro

E de aşteptat ca leul să îşi piardă din valoare anul acesta, spune europarlamentarul. Nu vom avea însă mişcări bruşte ale cursului leu - euro anul acesta, adaugă Theodor Stolojan.

Moneda naţională, în mod normal, ar trebui să se deprecieze în mod controlat, pentru că România are o inflaţie care încă este mai mare decât inflaţia din zona euro. Există previziunile BNR care ne spun că inflația, cel puţin în prima jumătate a acestui an, va fi destul de mică. (...) Prin urmare, puterea de cumpărarea a leului va descreşte într-un ritm mai mare decât puterea de cumpărare a euro. În mod normal, BNR va urmări ca acest lucru să se reflecte şi în cursul leu – euro, dar în ansamblu, ţinând seama de rezervele internaţionale pe care le are BNR, putem miza pe stabilitatea leului, stabilitate înţeleasă, desigur, prin faptul că nu vom avea mişcări bruşte ale cursului leu – euro.

În ceea ce priveşte stoparea risipei din bugetele publice - de stat, locale, de asigurări sociale, de sănătate, de pensii - recent, raportul Curţii de Conturi arăta că, în 2010, s-au „scurs printre degete” mai mult de 600 de milioane de euro. Europarlamentarul crede că o reformă corectă a sistemului de administraţie publică centrală şi locală ar fi trebuit să le aducă bugetarilor salariile la nivelul de dinaintea tăierii de 25%.

Dacă faptele relevate de Curtea de Conturi sunt reale şi într-adevăr există încălcarea legii, trebuie trecut nu numai la demisii, dar şi la recuperarea sumelor risipite de la cei vinovaţi, cei care au angajat şi aprobat efectuarea acestor plăţi”, comentează Theodor Stolojan.

Aş vrea să dau un exemplu pe care l-am ridicat şi în cadrul forurilor de conducere ale PDL în primul rând, şi anume faptul că reformarea administraţiei publice centrale şi locale ar fi trebuit să conducă la realizarea de economii care să permită revenirea cu salariile la persoanele din sectorul public care au rămas în urma reorganizării la nivelul pe care l-au avut înainte de reducerea cu 25%. Acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce înseamnă că, în reformarea administraţiei publice din România unul din obiectivele importante nu s-a atins şi trebuie făcută o analiză şi văzut de ce.