Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stolojan: România are nevoie ca de aer de o creştere economică de 5-6%

stolojan-romania-are-nevoie-aer-o-crestere-economica-5-6.jpg

Theodor Stolojan şi-ar dori o creştere economică mai mare.

"Ideal ar fi să depăşim cât mai repede această creştere economică lentă. Ne trebuie ritmuri de creştere undeva între 4-5-6% pe an, ca să reducem decalajul dintre noi şi nivelul mediu al ţărilor din UE", spune la RFI europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. El declară că "deocamdată" nu se impune un nou plan de austeritate în România, dar nici nu exclude un demers de acest gen pe viitor.

În opinia lui Theodor Stolojan, "o ţară care trăieşte în limita resurselor proprii este la adăpost de criză şi România se îndreaptă spre această situaţie. Evident că o situaţie proastă pe plan european şi pe plan mondial în sensul de stagnare a creşterii economice are repercusiuni pentru România, suntem integraţi deja în circuitul economic european şi în cel mondial, deci ne scad exporturile".

Eurodeputatul PDL şi-ar dori o creştere economică mai mare în România: "Idealul sau ceea ce dorim cu toţii este să depăşim cât mai repede această creştere economică lentă. (…) Nouă ne trebuie ritmuri de creştere undeva între 4-5-6% pe an, ca să reducem decalajul dintre noi şi nivelul mediu al ţărilor din UE".

 

Stolojan vrea o creştere economică mai mare

 

România are nevoie ca de aer de o creştere economică mai mare, spune Theodor Stolojan. "Avem nevoie ca de aer de această creştere economică mai mare, dar o asemenea creştere este legată nemijlocit de ceea ce se întâmplă pe pieţele economice internaţionale. Asta înseamnă o creştere economică în principalele ţări partenere ale României în ce priveşte comerţul exterior, Franţa, Italia, Turcia, Ungaria. Avem nevoie de întărirea în continuare a credibilităţii României, pentru a atrage investiţii străine", precizează fostul prim-ministru de la începutul anilor '90.

Întrebat dacă România are nevoie de un nou plan de austeritate, Theodor Stolojan a răspuns: "Deocamdată nu. (…) Un plan de austeritate nu va mai avea dimensiunea celui pe care l-am avut în 2010. Un nou plan de austeritate pentru România în condiţii externe dificile ar însemna pur şi simplu menţinerea cheltuielilor publice în limita resurselor publice pe care le are România".

Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre creşterea economică din România